En – plantering och skötsel

Enen är en vintergrön barrväxt som tack vare sin köldtålighet är mycket vanligt förekommande i Norden. I Sverige finns den allmänt spritt över hela landet, och den tros ha kommit via Danmark i samband med att inlandsisarna smälte, för närmare 12 000 år sedan.

En – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Juniperus communis
Familj: Cypressväxter (Cupressaceae)

Plantera enbuske i trädgården

För dig som vill plantera en enbuske i din trädgård så är den väldigt lättodlad som buske. Den finns däremot i många olika arter idag, så börja med att hitta vilken typ du är ute efter. Du skulle nämligen kunna använda dig av enar som marktäckare, yviga buskar, smala pelare eller som små träd. Det avgörande är egentligen ditt tålamod och vilka förutsättningar du har i just din trädgård, eller den plats du vill plantera på.

Även om enen är väldigt anpassningsbar så föredrar den en öppen plats där den får sol eller halvskugga. Den är även känslig mot en alltför blöt jord, och kan ha lite svårt att etablera sig i början. När den väl har bosatt sig så är den istället en otroligt tålig växt som inte kommer att ruttna eller dö i första hand. För dig som vill testa på att plantera enbuskar i trädgården har vi satt samman en guide över hur du ska göra för att få enbusken att trivas och gro så bra som möjlig.

Guide för en lyckad plantering:

  • Om du vill plantera ut din en i trädgården så görs detta lämpligast på våren innan det har hunnit bli alltför varmt ute.
  • Gräv upp en grop på den plats där du har tänkt placera din en, och se till att gropen blir dubbelt så bred som enens rotklump.
  • Frigör eventuella hoptrasslade rötter på utsidan av rotklumpen, och placera sedan ner den så att den övre delen hamnar strax ovanför markytan.
  • Fyll på med en mullrik jord och platta till så att enen står stabilt. Därefter kan du med fördel vattna på rejält på enen.

Skötselråd, så tar du hand om din en

För en nyplanterad en är det bra att vattna på under dess första växtsäsong för att låta rötterna utvecklas ordentligt. Det går bra att beskära enen lätt om man önskar, men det blir sällan nödvändigt i Sverige. Denna växt trivs bäst i jord som är lätt, torr och mager - då den inte trivs om jorden är för blöt.

För redan uppvuxna och väl etablerade enar så behöver du inte tänka på att vattna då de själva klarar av sin vattenförsörjning, givet att marken där den står är normal. Underhåll dessa genom att ta bort döda barrpartier och grenar med jämna mellanrum för att minska risken för svampangrepp, och för att hålla din en vacker och frisk.

En Juniperus Communis

Användningsområden

En och enbär inom matlagning

De bär som de honliga enarna släpper, enbär, är vanligt använda i köket där de med sin aromatiska karaktär är populära smaktillsättare för marinader, såser och vilträtter. En del väljer även att gnida in köttet från lamm, fläsk och nöt i krossade enbär. Just krossade enbär används även för att ta fram enbärsdricka och brännvinskrydda. Det är dessutom vanligt att man använder sig av enens ved och bark inom rökning av köttprodukter.

Enen som träslag och virke

Veden från enen har en ljus splint med en mörkare brunröd kärna. Det är ett segt och svårkluvet virke som däremot visar en mycket god hållbarhet, varför det ofta används till snideri, svarveri och finsnickeri. Själva stammarna från eken användes förr till att bygga gärdsgårdar, något som har återupptagits på senare dagar. De sega rötterna har också visat sig användbara för att fläta korgar och askar.

Medicinska användningsområden

Växtens bärkottar, enbären, används inom det medicinska som ett urindrivande medel, och du hittar dem i ett flertal olika blodreningskurer där det fungerar renande genom att öka utsöndringen av slaggämnen via urinen. Av samma anledning används bären också vid nedsatt njurfunktion.

Därtill så förekommer det även något som kallas för kikbär på de flesta enar, som är en sorts gallbildning skapad av en engallmygga. Detta bär som sitter i grenspetsarna användes förr i tiden inom folkmedicinen för att bota kikhosta, efter att man hade kokat dem i mjölk.

Buske och träd med många namn

Det som vi idag kallar för juniperus communis finns i många olika arter, och under ett flertal namnvariationer i Sverige. Det är en av de världens mest spridda barrväxter som finns idag. Det finns till och med svenskframtagna sorter som går under namnen suecia och kantarell. Suecian kännetecknas av sina ljusgröna barr och hängande grenspetsar, medan kantarellen är en bred och skålformad variant av enbusken.

Av ungefär 40 arter så är det endast en som är inhemsk i Sverige idag. Det är heller inte bara vi människor som tycker om enen, utan för den som har en i trädgården får nästan räkna med att få besök från såväl hare, älg och rådjur som av orrar och tjädrar. Denna växt är nämligen en delikatess för många djurarter, där såväl dess ris som dess bär och frön lockar dess hungriga magar.

Den förekommer såväl i skogar och backar som på betesmarker och i hagar. Enträdet kan nå upp till en höjd på cirka 14 meter, även om det är betydligt mer förekommande att den stannar upp runt omkring 6 meters höjd. Dess barr är ganska kännetecknande då de sitter tre och tre i form av kransar, något som skiljer enen från vilda barrväxter.

Snabbfakta om enen

  • Enen är Smålands landskapsträd.
  • Enträdet kan bli upp till cirka 14 meter hög, men vanligast är att den når en höjd om 6 meter.
  • Kan bli över 500 år gammal.
  • Enbusken brukar bli mellan 30 cm – 9 meter, och 1 – 6 meter bred.
  • Har ett grunt men kraftigt och utbrett rotsystem.
  • Har många olika växtsätt, från krypande till helt upprätt.
  • Är en tvåbyggare, vilket innebär att varje en är antingen honlig eller hanlig.
  • Honorna ger enbär, som är en slags bärkottar.
  • Kan växa och frodas i växtzon 1-7.
  • Enen blommar under våren.

Läs mer om buskar, plantering och beskärning

Lyckas med vintergröna buskar >>
Inspiration och råd till olika häckväxter >>
Guide för plantering av häck >>
Se vårt sortiment av häckväxter >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen