Eukalyptus – fakta och skötselråd

Eukalyptus är kanske vanligt förknippat med smaksättningen, som vi mest stöter på i tuggummi, sugtablettsform eller inom många läkemedel. Den friska och fräscha smaken som eukalyptus ger har länge varit populärt, och det är inte bara människan som älskar växten – den är minst lika populär hos exempelvis koalabjörnen som mer än gärna mumsar på dess blad, skott och bark som en delikatess.

Eukalyptus – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Eucalyptus
Familj: Myrtenväxter (Myrtaceae)

Bra tips och råd när du odlar eukalyptus

Att investera i eukalyptus för hemmet är något som man inte ångrar. Dess vackra och väldoftande blad skapar en vacker bild som passar utmärkt för såväl trädgården som för balkongen. Tillsammans med lite passande inredning kan du skapa ett härligt medelhavsklimat runt din eukalyptus på balkongen, terrassen eller uteplatsen, där du kan sitta och drömma dig bort över kontinenterna.

Eukalyptus går att ha utomhus under sommaren, men för att få den att övervintra så behöver den tillgång till en ljus och frostfri plats. Se till att du kommer igång med sådden i tid för att kunna utplantera din eukalyptus under sommaren. Du kan med fördel sätta fröna redan under januari – mars någon gång.

Odla eukalyptus från frön

 • För dig som vill driva upp din eukalyptus från frö så behöver du starta med planteringsjord, som du med fördel kan blanda upp med lite torv och sand.
 • Se till att jorden är fuktig innan du sätter ner din sådd, och täck därefter upp med ett tunt jordlager ovanför fröna.
 • Använd dig av plast för att täcka över din plantering – men stick små hål i plasten så att grodden får syretillförsel. Placera därefter sådden rumstempererat.
 • Så snart plantorna blivit stora nog att hantera (max 45 cm) bör du sätta ut dem för att rotsystemet ska kunna utvecklas så bra som möjligt. Tänk på att eukalyptusen har ett ganska känsligt rotsystem, så hantera dina plantor med varsamhet.
 • När det är dags för utplantering så vill eukalyptusen gärna stå i direkt sol, så placera dina krukor i ett läge där du kan ge din eukalyptus detta.
 • Vattna därefter regelbundet och måttligt, utan att låta den stå i vatten eller torka ut helt.

Skötselråd för eukalyptus

De allra flesta sorterna av eukalyptus trivs bäst i sur jord som har ett PH-värde lägre än 7. Man behöver därför vara försiktig med kalk, såväl i jorden som i vattnet som man vattnar med, eftersom detta har en tendens att höja PH-värdet i jorden. Skulle du ändå få ett för högt värde så kan du tillföra lite torv för att sänka värdet igen.

Det man behöver veta om eukalyptusen är att den har ett rotsystem som gärna tar plats, och som dessutom är känsligt – så man behöver tänka på att det ska finnas gott om utrymme för rötterna att gro på. Den tycker inte heller särskilt mycket om omplantering, och risken är stor att du skadar din eukalyptus ordentligt vid en sådan. Försök då hellre att plantera den i en tillräckligt stor kruka redan från början.

Inför vintern så ska du ta in din eukalyptus och hitta en svalare men ändå ljus plats att förvara din eukalyptus på. Om du bor i trapphus så kan du till exempel, givetvis med grannars och hyresvärdens tillåtelse, ställa ut din eukalyptus där under vinterhalvåret. Man måste däremot också känna till att detta är en växt som är svår att få att överleva alltför länge i Sverige och Norden, så om den endast klarar av ett par år så behöver det inte ha med din skötsel att göra, utan helt enkelt för att den inte egentligen trivs i vårt klimat.

Eukalyptus

Magnifik växt som tjänar många syften

Detta magnifika och ståtliga träd har länge använts av människan inom ett flertal olika industrier och branscher. Med ett virke som är ljust, starkt, hårt och klyvbart så har eukalyptusen använts för såväl skeppsbygge som för att skapa verktyg och redskap av olika varianter, samt för cellulosa- och pappersindustrin. Därtill så används eukalyptusen flitigt inom medicinindustrin, där man utvinner olja från dess blad som används för sin antiseptiska, slemlösande, febernedsättande och svettdrivande verkan. Eukalyptusoljan innehåller nämligen eukalyptussyra som alkohol, och det finns många kurer mot förkylning och luftrörsproblem där man använder sig av just denna.

Sitt namn har den fått från det grekiska eu och kalýpto som kan översättas som ”väl dold” eller ”väl täckt”. Det syftar då till det sätt som eukalyptusens blad fälls ned som skydd över ståndarna, när dessa har utvecklats.

Eukalyptusträdet är inte mindre fascinerande än sin smak heller. Släktet som innefattar närmare 600 olika arter av olika slag finns i många olika former och storlekar, där det bland de allra största arterna kan växa sig så högt som upp till 80 – 90 meter, även om det hör till de allra största varianterna. I Sverige träffar vi nästan uteslutande på eukalyptus som odlats i kruka, eller i vissa fall även i större utomhusplanteringar. Eukalyptusen behöver ett snällare klimat än vad vi kan erbjuda här i Norden för att kunna odlas upp utomhus som prydnadsväxt, men vi har däremot varianter som med fördel kan ställas ut i trädgården under sommarhalvåret.

Snabbfakta eukalyptus

 • De största träden kan bli 80-90 meter höga.
 • Har sitt ursprung i Australien och Tasmanien.
 • Används mycket inom medicin och läkemedel.
 • Betraktas som ett snabbväxande träd.
 • Utgör naturlig föda för exempelvis koalabjörnen.
 • Har kantiga blågröna grenar och läderartade blad med en härlig aromatisk doft.
 • Samtliga arter är städsegröna.
 • Kallas även för feberträd.

Mer läsning och inspiration

Lyckas med medelhavsväxter >>
Fler tips för växter på balkong och terrass >>
Skapa din drömrabatt i fem steg >>
Odla på ett smidigt och lättskött sätt i pallkrage >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen