Fågelmat som sprider julglädje

Önska fåglarna en god jul med smarrig fågelmat, samtidigt som du får riktigt julfint utomhus! Genom att ge lite extra kärlek till fåglarna skapar du också en härlig julstämning för små och stora.

Fågelmat som sprider julglädje

Våra vingbeklädda vänner behöver lite hjälp när dagarna blir kallare och tillgången på mat i naturen minskar. Skänk fåglarna en tanke när du julpyntar och planerar för årets julpyssel. 

Julpynta en fågelmatare

Med enkla medel kan du förvandla din fågelmatare till en julstuga för fåglarna. Se så fint vårt lilla Plantagen-fågelhus blev när vi pyntade det med mossa, vintergröna kvistar, några rönnbär och en ljusslinga:

En klassisk julkärve

Kärvens historia sträcker sig många hundra år bakåt i tiden. Idag är julkärven en fin jultradition i många svenska hem. Den klassiska julkärven består av en bunt havre som fästs runt ett skaft med ett vackert rött band. 

Om du är typen som gärna experimenterar med traditionerna så kan du låta årets julkärve bli en krans i år? Följ vår beskrivning av hur du gör en egen julkrans och byt ut de gröna barrväxterna mot kornstrå eller havre. 

Även om julkärven är en tradition för många så är det faktiskt inte så många fåglar som har kärven som favorit. Det är därför ett bra tips att komplettera kärven med annan fågelmat, till exempel genom att pynta kärven med fina majsbollar. 

Julpynta ute med fågelmat 

Talgbollar är mycket populära bland fåglarna. De innehåller god och viktig näring, som fåglarna behöver under vintern. Häng fågelmaten högt upp för att undvika att rådjuren hittar den.

Fäst talgbollarna i dekorativa band eller snören för att få lite extra julstämning i trädgården. Du kan också laga dina egna talgbollar för att addera ännu mer kärlek. 

Laga egen fågelmat till jul

Det behöver inte vara särskilt komplicerat att laga egna talgbollar till fåglarna. Allt du behöver är några olika sorters fröer och nötter som fåglarna gillar samt matfett. Här är ett enkelt recept som du kan variera efter vilka ingredienser du har tillgång till:

  • 200 g kokosfett eller osaltat matfett
  • 3 dl frö och nötter avsedda för fåglar

TIPS! Välj gärna vår fröblandning för vilda fåglar när du gör din egen fågelmat. Fröblandningen har ett högt näringsinnehåll som passar många småfåglar. Dessutom blir dina talgbollar mycket dekorativa då fröerna i blandningen har olika former och färger. Addera osaltade jordnötter så får du en fin mix. Du hittar både fröblandning och jordnötter hos Plantagen!

Så här gör du

1. Smält matfettet på låg värme. Det ska inte koka. 

2. Hacka fröerna och nötterna och blanda ner i det smälta fettet. Låt blandningen svalna lite innan du fyller den i former. Du kan använda mjölkkartonger, muffinsformar, apelsinskal eller pepparkaksformar!

TIPS! Om du vill använda pepparkaksformar så behöver blandningen vara extra fast. Tillsätt lite havregryn om blandningen blir svårjobbad! 

3. Lägg snöre eller band i formarna innan du häller i blandningen, så att du har något att hänga upp talgbollarna med. Lägg gärna bandet i sicksack i formen, så att det får ett bra fäste om fågelmaten.

4. Placera formarna kallt en stund så att blandningen stelnar. När talgbollarna är klara hänger du ut dem till fåglarna! Du kan förvara talgbollarna i frysen om du inte vill hänga ut alla på en gång.

TIPS! Om du har en kaffekopp du inte är rädd om så kan du använda den som form. Häng sedan ut hela koppen i trädet. Du kan också trycka ner en liten kvist i koppen när blandningen stelnar, så får fåglarna en liten sittplats när de äter. 

Kanske blir julen i år julen när du pyntar ett helt träd i trädgården med juliga talgbollar?

Fler tips och råd

Fågelmatning – så lyckas duFågelmatare frön

Höjd 20 cm, Svart

199:-
Läs mer

Fågelmat skalade jordnötter i nät

500 g

4490
Läs mer

Fågelmat skalade jordnötter i hink

5.5 kg

349:-
Läs mer

Fågelmat talgkorv

750 g

3490
Läs mer

Fågelmatare frön

Höjd 18.5 cm, Svart

199:-
Läs mer

Fågelmat oskalade solrosfrön

8 kg

259:-
Läs mer

Fågelmatare frön

Höjd 39.5 cm, Svart

139:-
Läs mer

Fågelmat talgbollar

10-pack

4490
Läs mer

Fågelmatare talgbollar

Höjd 29 cm, Svart

6990
Läs mer

Viltfågelfrö

9 kg

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen