Postnummer |
Obs!
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Ge bort ett presentkort till någon du tycker om

Fira in påsken med vårblommor

Fira in påsken med vårblommor

Påsken är den första riktiga blomstertiden och en perfekt tid att börja njuta utomhus. Plantera frosttåliga lökar i vårkruka och dekorera med gula påskliljor och tulpaner. Glöm inte att ta en kaffepaus i solen, invirad i en värmande filt.

Plantera i kruka inför påsk

Solen börjar värma, utemöblerna tas fram och frosttåliga plantor kan planteras ut i krukor. Starka färger och dekorativa buketter hör våren till, liksom nystarten för alla växter som börjar vakna till liv. Den med gröna fingrar har mycket att se fram emot när påsken närmar sig. Vilka frosttåliga växter kan du börja med redan nu?

Det finns en hel del växter som trivs i vårljuset

Penséer, ranunkel, primula, bellis och hyacint är några exempel. De trivs bra i vårkruka och ger liv till uteplatsen redan under påskhelgen.Tänk på att frosten kan komma ända in i maj i många delar av landet. Se till att bära in de växter som är känsliga för kyla, om du väntar en frostnatt.

 • Penséer är tåliga vårblommor som klarar temperaturer ner till fem minusgrader. De vill gärna stå i sol eller halvskugga och gillar inte att torka ut.
   
 • Ranunkel är även det en vårblomma, men trivs bäst mellan noll till femton plusgrader. Plocka gärna in krukan över natten vid kallare temperaturer. Trivs i fuktig jord och ska placeras ljust.
   
 • Primula är en växt som passar perfekt för samplantering. Plantera vit primula i en kruka tillsammans med rosa hyacinter och krokus för att välkomna våren ordentligt.
   
 • Bellis, eller tusensköna som de ofta kallas, är en pigg vårväxt som finns i flera färger och gör sig väl på balkong och altan. Trivs bäst i fuktig jord.
   
 • Pärlhyacint. Denna vårblommande lökväxt är tålig och håller sig länge utomhus. En fin plantering vid entrén ger ett välkomnande intryck. Tål en frostnatt.

Pynta med tulpaner och påskliljor

Ett annat enkelt sätt att fira in våren på är att dekorera med gula och vita påskliljor. Lökväxten är lättskött och ska placeras så svalt som möjligt för att hålla sig länge. Den kräver endast lite vatten och gör sig fint i krukor tillsammans med andra vårblommor, mossa och färggranna påskägg.

En favorit om våren är tulpanen. Denna liljeväxt kommer i många olika färger, när påsken närmar sig är den gula tulpanen en favorit. En bukett tulpaner gör sig väl på vilket påskdukat bord som helst, inte minst tillsammans med vide och snittblommor av påsklilja och hyacint. För en större färgexplosion är vita och rosa tulpaner att rekommendera i buketten. Byt ut vattnet med jämna mellanrum.

Planera inför senvår och sommar

Förutom att plantera frosttåliga vårfavoriter i krukor och dekorera med påskblommor, är våren ett perfekt tillfälle att plantera om krukväxter och planera för rabatternas uppvaknande. Så grönsaker och sommarblommor och planera för värmens ankomst för att få en rivstart på den blomstertid som kommer.

Mer påsk

Påskblommor och traditioner i Sverige >>
Lär dig om påskliljan >>

Påsklilja 'Carlton'

Ø12 cm, Gul

5990
2 FÖR 99,90
Läs mer
Ej i säsong

Pensé småblommig

10-pack, Flerfärgad

2990
Läs mer
Ej i säsong

Persisk pärlhyacint 'Blue Magic'

Ø12 cm, Blå

5490
2 FÖR 99,90
Läs mer
Ej i säsong

Jordviva

Ø10.5 cm, Gul

3290
Läs mer
Ej i säsong
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc