När en skönhet vissnar står nästa i knopp, från tidig vår till sen höst. Det krävs lite planering så här kommer fem tips och råd för den perfekta och lättskötta drömrabatten.

Fixa din drömrabatt

Planering och förberedelse av rabatten

1. Planera innan du sätter igång

En vacker rabatt har du glädje av år efter år från tidig vår till sen höst. Allt som krävs är lite planering, växter som trivs ihop och lust att skapa något fint i trädgården. Börja med rabattens läge. Är det soligt söderläge? Skugga eller halvskugga? Torrt eller fuktigt? Välj växter som passar läget. Fundera också på olika blomningstider för att få en fin rabatt från vår till höst. Skissa och planera ordentligt redan från början för bästa resultat.

2. Välj bästa möjliga jord till dina växter

Jord som jord kanske du tänker men faktum är att jorden är A och O för dina växters välbefinnande. Genom att skaffa dig kunskap om och välja rätt jord till rätt växt kommer du att lyckas ännu bättre med växterna i dina rabatter. Börja med att vända jorden och ta bort allt ogräs. Blanda i planteringsjord och kogödsel. Är jorden lerig tillför gärna barkmylla. Är jorden sandig behöver du fylla på rikligt med jord och barkmull. Varje år eller när du planterar något nytt bör du tillföra ny jord och kogödsel för att förbättra den jord som finns i trädgården.

3. Välj rätt växter och skapa din egen oas

Oavsett ytan på din rabatt kan du hitta växter som ger den känsla du önskar. Det kan vara allt från perenner, så som Stäppsalvia och Akleja, till trädgårdsrosor och stora färdiga plantor. Perenner är ett samlingsnamn för växter som kommer tillbaka efter vinterns vila, år efter år. Det finns många olika sorter att välja på och med lite plantering kan du skapa dig en rabatt som blommar från tidig vår till sen höst. Tänk på att plantera dem så snart som möjligt, de behöver komma i jorden för att må bra.

4. Plantera i klunga för lyckat resultat

Placera ut växterna som du har tänkt dig, gärna i grupper om tre till fem av samma sort. Samla färger och sorter så får rabatten ett lugnt och harmoniskt intryck. Tänk på att högre perenner är fina längst bak i rabatten. För de flesta perenner finns information om planteringsavstånd så du kan räkna ut hur många plantor som behövs per kvadratmeter.

5. Vattna och sköt om dina växter

Vattna direkt efter plantering och sedan vid behov. Cirka tre till fyra veckor efter plantering är det dags att gödsla igen. Tänk på att försommaren ofta är torr och att växterna behöver mycket vatten under den perioden. Även tidpunkten på dygnet är viktig att tänka på när du vattnar. Sen kväll eller tidig morgon är den bästa tiden att vattna, eftersom vattnet avdunstar mindre jämfört med mitt på dagen då det är varmare. Med genomtänkta bevattningslösningar gör du dina planteringar ännu vackrare och lättare att sköta.

Få en ny perenn på var sjätte blå kruka

Många av våra utvalda perenner är planterade i en speciell blå kruka. Dessa krukor kan du som kund lämna tillbaka till oss på Plantagen och på det sättet bidra till en bättre miljö. För var sjätte blå kruka som du returnerar får du en ny valfri perenn som är planterad i en sådan blå kruka.


Mer om hur du skapar din drömrabatt

Läs mer om hur du kan planera inför säsongen här >>
Ta hjälp av vår jordskola så får du bättre jord >>
Så lyckas du med perenner >>
Fler tips och råd om bevattning >>

 


Teman:

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen