Flasklilja – fakta och skötselråd

Flasklilja är en robust och tålig växt som trivs i de flesta förhållanden. Den gillar skugga lika väl som stekande sol och har ett minimalt behov av vatten, vilket också gör att den trivs väldigt bra vilt växande, framför allt i de varma mexikanska halvöknarna från vilket den härstammar.

Flasklilja – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Beaucarnea recurvata
Familj: Stickmyrtenväxter (Ruscaceae)

Snabbguide för flasklilja

 • Placering
  Bladrosetten ger en viss volym så de större storlekarna passar bra att placera med luft runt omkring, i stora fönster, på piedestal och på golvet. Den trivs i soliga och varma fönster men även på skuggiga platser en bit in i rummet.
 • Vattning
  Flaskliljan är en mycket lättskött krukväxt som både tål sporadisk och regelbunden vattning, fungerar alltså både för den som glömmer bort och den som gillar att vattna. Den uppsvällda foten fungerar som vattenmagasin.
 • Näring
  Ge den en svag dos näring i månaden under vår till höst.
 • Omplantering
  Vid omplantering lämpar sig en sandblandad jord bäst t.ex. så- och kaktus jord. 

     
Flaskliljan är en mycket lättskött krukväxt som trivs allra bäst i jord som är väldränerad, där vattningen sker efter att jorden fått torka upp. Vattningen ska ske på jorden, inte på själva stammen. Skulle flasklilja växa sig stor och behöva mer utrymme så fungerar det alldeles utmärkt att plantera om den i en större kruka med vanlig blomjord och gärna med lite vanlig krukväxtnäring. Tänk dock på att låta den bredare roten sticka upp en bit ur jorden. På sommaren bör flaskliljan vattnas var tredje vecka, medan det under vinterhalvåret enbart behöver vara tillräckligt för att inte bladen ska börja vissna.

Odla flasklilja från frö

Vill du odla en eller flera flaskliljor så blötlägger du fröna i ett par timmar innan du planterar dem i något fuktig och uppluckrad jord. Efter det sätter du en plastpåse över respektive kruka och låter den stå ljust i rumstemperatur eller strax över. Jorden ska hållas lätt fuktig och efter ett par veckor kommer fröet att gro, även om det ibland kan ta något längre tid.

Växten som tål att glömmas

Tack vare sin naturliga tålighet är flaskliljan en växt som nästintill tål att vanskötas, även om den mår som allra bäst när den pysslas om på regelbunden basis. Med sina tacksamma egenskaper är det en perfekt växt för de som inte gärna spenderar mycket tid på sina växter, men ändå vill ha det gröna och fina inslaget i sina hem.

Flaskilja - palmen som inte är en palm

Av formen att döma så är det lätt att döma flaskliljan som ett palmträd, men så är alltså inte fallet. I Sverige odlas den framför allt som krukväxt, till bråkdelen av den storlek som den kan få i vilt tillstånd. Där kan flaskliljan växa upp till ett träd och bli upp till nio meter högt. I kruka kan den oftast som mest bli två meter hög.

Sitt namn har den fått av den karaktäristiska formen på stammen, som framför allt blir tydlig hos de större varianterna av växten. Flaskliljan skapar över tid en bred och stor rot, platsen där vattnet lagras och utifrån vilken den smalare stammen växer upp. Flaskliljans stam krönas sedan med långbladiga, hängande och strömlinjeformade gröna blad som tillsammans formar en bladrosett i toppen på stammen.

Flaskliljan är inte lätt att få i blom, speciellt inte som mindre varianter. Det är överlag endast de större varianterna som får de vackra gräddvita blommorna, och de växer i knippor över det gröna bladverket.

Intressanta kortfakta om växten

 • Tål torka, men trivs allra bäst med regelbunden vattning.
 • Växer och skapar träd i naturlig miljö.
 • Skapar över tid en flaskhalsliknande stam.
 • Blommar omfattande med många små och vita blommor.
 • Kallas ponytail palm, även fast det inte är en palm.
 • Flasklilja kallas ibland för elefantfot på grund av stammens utseende.
 • Tål kyla ner till -5-8°C.

Växter, skötsel och inredning

Fler tips och skötselråd för flasklilja >>
Tips och förslag på fler lättskötta växter >>
Vattna dina krukväxter inomhus - så lyckas du >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen