Förläng odlingsäsongen med pallkrageväxthus

Vilka fördelar finns det med att odla i ett pallkrageväxthus? Bland annat förlänger du odlingssäsongen – och skyddar dina växter från rådjur och fåglar. Det är både snyggt och enkelt att fixa själv.

Förläng odlingsäsongen med pallkrageväxthus

Fördelar med pallkrageväxthus

En pallkrage med öppningsbart tak i glas eller plast förlänger din odlingssäsong skyddar dina grönsaker och din frukt från väder, vind och djur. Några stora fördelar med att montera ett miniväxthus på din pallkrage:

  1. Skydd mot rådjur, fåglar och skadedjur
  2. Vind- och regnskydd för känsliga plantor
  3. Varmare och jämnare mikroklimat till växterna
  4. Mer yteffektivt och billigare än ett traditionellt växthus

Tips: Glöm inte att lufta under varma dagar så att det inte blir för hett i växthuset. Ställ upp glastaket eller öppna för att få till ventilation.

Skapa eget växthus till pallkragen

Du som är lite händig kan själv bygga till en överdel till pallkragen, som gör den till mer av ett växthus. Det kan vara i form av en odlingstunnel gjort av böjda pvc-rör med täckväv som påhäftat tak – eller plast som skapar ett både varmare och jämnare klimat i pallkragen. Väv skyddar mot sol, vind och eventuella fåglar, medan plasten främst håller kvar fukt och värme i växthuset.

Gamla fönster kan användas till miniväxthus

Du kan använda dig av gamla dubbelfönster när du bygger ett eget miniväxthus. Om du öppnar upp och ställer ner fönstret mot pallkragens stomme, i ett uppochnervänt V – har du snabbt skapat ett enkelt skydd mot regn och vind. Häftar du fast byggplast i ändarna har du dessutom ett minidrivhus, perfekt för odling. Lutningen på fönstren gör att regnvatten rinner av utan att ansamlas på toppen.

Skötsel av ditt pallkrageväxthus

Det är viktigt att kontinuerligt vädra och lufta odlingen i ett växthus, det förhindrar mögel och tar bort överdriven hetta i det skyddade mikroklimatet. Med noggrann skötsel av pallkrageväxthuset kommer du kunna använda det för odling under många säsonger. Förbered för nästa säsong genom rengöring När säsongen är över och hösten har anlänt är det viktigt att ta itu med en rejäl rengöring av pallkrageväxthuset. Ta bort eventuella växtdelar och rötter helt, eftersom dessa annars kan skapa mögel och svamp under vintern. Tvätta innerväggar och växthusets tak med skonsam såpa eller miljövänligt diskmedel. Sedan är det bara att ställa bort växthuset i källare, garage eller förråd tills nästa planteringssäsong tar vid.

Läs mer

Så här bygger du din pallkrage >>
Odla i pallkrage >>
Odla smart på liten yta >>

Du är här:


Pallkrage

Längd 120 cm, Trä

199:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen