Odla smart på liten yta

Alla odlingsbara ytor görs rätt i att användas för att skapa blomsterprakt och prunkande växtlighet. Även en liten radhustomt eller en balkong blir en efterlängtad plats för både dig själv och viktiga pollinerare. Använd den yta du har och gör det bästa av den!

Odla smart på liten yta

Vad vill du odla i din lilla trädgård?

För att skapa din drömyta på balkongen eller i trädgården är det en bra början att ställa dig frågan vad du främst vill ha den lilla ytan till. Är det en vildare odling som ger mer skuggiga ytor att vistas på? Ett litet mecka för pollinerare där den ena färgen och doften är fagrare än den andra? Eller vill du odla dina egna grönsaker?

Smarta lösningar för begränsade ytor

Det finns många alternativ du kan använda dig av även på små och begränsade områden. Låt inte detta sätta stopp för dina odlingsplaner.

 • Odla på höjden
  Köp hyllor eller hänganordningar och odla på höjden istället för på längden. Dessa kan köpas men också byggas själv.
   
 • Balkonglådor på räckena
  Låt blomkorgar och lådor hänga utmed räckena. Det ger även insynsskydd och gör att din balkong ser extra välkomnande ut utifrån. Dessutom blir vattningen enklare då regnet sköter en stor del.
   
 • Kryddväxter älskas av pollinerare
  Låt pollinerare hitta till din lilla yta med hjälp av örternas och kryddornas härliga dofter i kruka eller liten pallkrage på ben. Investera i blommande timjan, lavendel, gräslök och mynta.
   
 • Växter som blommar sommar till höst
  Oavsett yta så gynna de små bina och blomflugorna från sommar till höst genom att odla växter som blommar länge. Många kryddväxter blommar länge men du kan även komplettera med krokus, vårlök, ljung, solrosor och pärlhyacint. Det ger föda ända från våren till hösten.

Satsa på samplanteringar

Det är lätt hänt att ytan du faktiskt har inte räcker till när du tänker på allt du vill odla. Istället för att välja bort för många växter eller grödor kan du satsa på samplanteringar. Tänj på gränserna i den lilla köksträdgården genom att samplantera olika kryddor, grönsaker och växter som mår bra tillsammans. Det brukar gå lika bra att plantera i små trädgårdsland som i pallkragar.

Exempel på samplantering

Låt gräslök och dill utgöra basen, kontra med sallad på den andra raden och låt några sommarblommor liva upp planteringen med färgprakt.

Odla bär och grödor

Även en liten odlingsyta kan göra dig mer självförsörjande och nyttig. Så bärbuskar som blåbärstry, vinbär och små fruktträd (fruktträd finns även i mindre varianter) och komplettera med grönsaker och kryddor.

Välj grödorna utifrån vad ni alla i familjen tycker om att äta samt hur lättskötta ni vill att växterna ska vara.

Rama in de olika ytorna i din lilla trädgård

Genom att rama in eller omgärda den lilla matplatsen, uteköket eller odlingslandet med växter, lådor, stigar eller spaljéer ser allt mer välvårdat ut. Detta kan du göra även om du vill behålla en förvildad yta i trädgården. Du hittar lättare och det gör dina pollinerare också!

Läs mer

Odla på balkongen >>
Grönsaksodling – så lyckas du >>
Kryddodling – så lyckas du >>

Du är här:


Smultron 'Rügen' KRAV

6-pack, Röd

179:-
2 för 249:-
Läs mer

Minitomat

Ø10,5 cm, Röd

6990
2 för 119:-
Läs mer

Minidrivhus i glas

Längd 36 cm, Svart

399:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen