Fredskalla – fakta och skötselråd

Fredskallan är en växt som tillhör enhjärtbladiga växter och är en av över 2 000 olika sorter bland kalla-växter. Det är en populär kallaväxt som har sin givna plats i många hem.

Fredskalla – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Spathiphyllum wallisii
Familj: Kallaväxter (Araceae)

Fredskallan är en populär inomhusväxt som är tålig och lättskött. Den är bland annat känd för sina luftfuktande egenskaper, och dess utseende med sina stora vackra, gröna blad och eleganta, vita blommor.

Lätt och hälsosamt att odla fredskalla

Fredskalla är från början en sumpväxt. Det betyder att den är van vid att stå i mycket vatten - men bara för att den trivs i mycket vatten är det inte nödvändigt att hålla den dyngsur. Snarare är det mest fördelaktigt att alltid se till att jorden hålls fuktig.

Det kan du göra på flera sätt. Antingen genom att ha den normalt i en vanlig kruka, eller också genom att vattna den med hjälp av en ytterkruka. På så vis ser du till att jorden håller sig fuktig länge.

Bra tips för skötsel av fredskalla 

 • Placering och ljusbehov
  När det gäller placering av fredskalla har du många valmöjligheter. Den trivs både i de mörkare delarna av hemmet, och de delar som är väl upplysta. Tänk dock på att fredskallan inte vill stå i en miljö där den får starkt och direkt solljus, och du ska absolut undvika att placera den på platser där det är torrt eller dragigt. Kom också ihåg att fredskallan kommer att växa utifrån det ljus växten får, vilket betyder att lite ljus ger mindre blomning och tillväxt.
 • Vatten
  Du kommer att märka om jorden är för torr, då börjar nämligen fredskallan att hänga med sina blad. Det är också väldigt bra att se till att duscha växten med jämna mellanrum för att den ska få en bra luftfuktighet.
 • Jord
  Fredskalla trivs allra bäst när den får stå i vanlig, näringsrik blomjord.
 • Näring
  Även om den är lättskött behöver den näring. Tillför extra näring i svag dos mellan vår och höst, och efter det så räcker det med en gång i månaden. Använd då krukväxtnäring för gröna växter.

Se vårt sortiment av fredskalla

Var kreativ med fredskalla 

Det råder inga som helst tvivel om att man kan vara väldigt kreativ när det gäller fredskallor. Eftersom att det finns olika sorter, där vissa är så höga som en meter, betyder att man absolut inte behöver vara bunden till att ha en fredskalla i en kruka på en bänk – med fredskallan kan du istället experimentera med olika former av krukor, gärna de höga och avlånga. Eller varför inte prova på trenden med genomskinliga krukor där man kan se det vackra rotsystemet?

Fredskalla trivs också på de allra flesta platser i hemmet, så det går minst lika bra att placera en av de större varianterna i en kruka på golvet, som det gör att hänga upp den i en kruka och låta den växa som en ampel. Tack vare sin imponerade växtkraft kommer den att bli vacker, och skapa en härligt grönskande atmosfär i vilket hem som helst.

Luftfuktare

De stora och vackert gröna bladen levererar mycket vattenånga, vilket gör fredskallan till en effektiv luftfuktare. Den ser till att återfukta luften på ett sätt som gynnar inomhusmiljön. Det påstås att en fredskalla av medelstor variant kan fukta luften på en yta av 10 kvadratmeter.

Just storleken på de olika fredskallorna kan variera ganska kraftigt, till sorter som är av miniatyrformat till sorter som nästan ser onaturligt stora ut.

Vacker hälsoväxt att njuta av året runt!

Denna vackra växt, med härkomst från de subtropiska och tropiska områdena i Central- och Sydamerika, är väldigt bra att ha i hemmet eftersom den växer så snabbt. Från allra första början är en fredskalla egentligen en sumpväxt med blad som växer upp underifrån, vilket i sin tur gör att det skapas stora tuvor av blad.

Med sin fantastiska förmåga att växa stort och fort kan dessutom en fredskalla blomma i princip när som helst under året, vilket gör den till en växt som kan överraska på mängder av sätt. På grund av dessa tacksamma egenskaper är en fredskalla förhållandevis lätt att ta hand om och den finns att köpa hos oss under hela året.

Se vårt sortiment av gröna växter

Snabbfakta om fredskalla

 • Det vetenskapliga namnet kommer från spathe – svärd, slev och phyllon – blad, vilket betyder att en rak översättning kan vara svärdblad
 • Inomhusväxten kallas i vissa länder Vita segel
 • De vita bladen är inte en del av blomman utan hölsterblad
 • Denna växt förökas genom frö eller genom delning, samt genom vävnadsförökning
 • Den är väldigt tålig och flexibel i såväl omvårdnad som placering
 • Fredskallan innehåller ämnen som är irriterande vid förtäring
 • Växten klarar av att stå direkt i vatten

Läs mer

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen