Häggmispel – plantering och skötsel

Häggmispel är en populär snabbväxande häck som är både härdig och vacker att titta på. Den grönskar i allmänhet tidigt på våren med gröna blanka blad, och får senare på året svarta eller mörkt blå bär samt vita blommor från och med maj månad.

Häggmispel – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Amelanchier Spicata
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Häggmispel, en tålig häckväxt

Som häck är den därför mycket funktionell då den tål mycket, och tack vare att den inte blir så vid samt får blad tidigt så kan den ge insynsskydd eller avskärmning redan under tidig vår. En häggmispel som tillåts växa och är planterad under rätt förhållanden kan växa sig till väldigt stor, nästan trädliknande, eller hållas beskuren för att fungera som en tät häck.

Så här känner du igen häggmispeln

  • Blad
    Ovala gröna blad, eller formade som ellipser. Kanterna är “sågtandade”.
  • Bär
    Häggmispelbär är klotrunda och väldigt mörkblå, på gränsen till svarta. De är lätt ludna vid bärets spets.
  • Blommor 
    De vita blommorna sitter i klasar och de har ett tätt utseende eftersom blombladen växer över varandra. Dessa kronblad blir oftast 5-10 millimeter långa.

Plantera häggmispelhäck

  • Planteringsavstånd
    Du bör plantera häggmispel med ungefär två eller tre plantor per meter. Vill du ha en häck som är 10 meter lång behöver du alltså mellan tjugo och trettio häggmispelplantor. Den kan bli upp till 5 meter hög, men detta beror givetvis på hur du beskär den.
  • Jord
    Jorden ska vara väldränerad, vilket betyder att den bör låta vatten rinna igenom. Vill du skapa bästa möjliga förutsättningar för din nya häck är det smart att komplettera din befintliga jord med planteringsjord. Är du osäker på om jorden i din trädgård är väldränerad? Ett tips är att se vad som händer när det har regnat - ligger vattnet kvar i små pölar på jorden är den förmodligen inte väldränerad. 
  • Gödsel
    Gödsla också gärna med lämplig trädgårdsgödsel.
  • Ljusbehov
    Häggmisplar mår bra i halvskugga men kan även stå i mer direkt solljus. Vill du få till de där riktigt sprakande färgerna på hösten är en större mängd sol bäst - det gör att din häggmispel får härligt röda blad om hösten.

Andra varianter och liknande växter

Svensk häggmispel (Amelanchier confusa) är en variant av den vanliga häggmispeln (A. Spicata). Den svenska häggmispeln skiljer sig på följande sätt:

  • Blombladen är mer avlånga och smala på den svenska häggmispeln.
  • Fruktens (alltså bärens) blad är böjda nedåt på den svenska häggmispeln.
  • Visste du att: Svensk häggmispel kallas också Kanadensisk häggmispel, eftersom den kommer från Nordamerika. Den är dock förekommande även i svensk natur eftersom den förvildats här tack vare sin popularitet som trädgårdshäck. 
Bärhäggmispel (Amelanchier alnifolia). En tidigt blommande häckväxt som blir upp till tre meter hög.
Häggmispel, Amelanchier
Bärhäggmispelns bär. Foto: Meggar CC
 
Prakthäggmispel (Amelanchier lamarckii). Även denna häggmispelvariant kommer från Kanada, passar väl för den som vill ha en yvig häck med tidig vårblomning.
 
Kopparhäggmispel (Amelanchier laevis). Fungerar väl både som ordnad häck eller på en naturtomt med mer vildvuxen känsla.
 
Häggmispel påminner även om aronia, en annan häckväxt med vita blommor och mörka ätbara bär.
 

Häggmispelns ätliga bär

Du kan äta häggmispelbär, bären kanske inte är så goda att äta som de är, men de går utmärkt att göra till exempel sylt eller saft av. De är också en utmärkt källa av B-vitamin! I USA och Kanada har ursprungsbefolkningen länge använt häggmispelns bär till föda, och det var också de som lärde de första europeerna om växten, vilket så småningom ledde till att den fördes in i Europa och Sverige.

Bären är alltså inte giftiga, men som vanligt gäller det alltid att vara försiktig när du äter okänd frukt eller bär - är du osäker bör du avstå. Men vet du säkert att det är en häggmispel du har framför dig är bären alltså ätliga.

Skötsel och vattning

I början när du precis planterat dina plantor ska du vara frikostig med vattnet, förutsatt att du vill att häggmispeln ska växa så fort som möjligt.

Men efter ett par år kan du vara betydligt försiktigare. En bra tumregel är att känna på jorden runt din häck då och då - är det väldigt torrt behöver du vattna. Så under regnigare perioder och svalare delar av året, vår och höst, klarar sig den ofta på egen hand, men under en värmebölja behöver den extra vatten.

Så häggmispel och andra häckväxter är lite som barn - när de är små kräver de omsorg och hjälp medan de klarar sig bättre själva när de blir lite större. Lagom är bäst, jorden ska vara lätt fuktig men aldrig snustorr eller dyblöt

Beskära häggmispel

Hur ska du då göra när du vill beskära häggmispel?

  1. När det är dags att klippa ned eller beskära din häggmispelhäck bör du först fråga dig om du vill ha en häck som känns prydlig och beskuren, eller om du föredrar ett vildare utseende.
  2. Det går alldeles utmärkt att låta den växa fritt eftersom den håller sig ganska smal på bredden. Du bör dock fortfarande skära ner den till 10-20 centimeter under det första året, även om du därefter vill låta den växa på egen hand. Observera att om du köpt den som färdig buskplanta så har den antagligen redan fått denna första årets beskärning - kontrollera med din trädgårdshandlare.
  3. Vill du få dem lite mer prydliga och täta kan du beskära häggmispeln om våren, första året bör endast en-två decimeter lämnas kvar.
  4. Därefter kan du under det andra och tredje året låta den komma upp ungefär 20 centimeter om året. Det kommer ge dig en härligt tät häck, perfekt som skydd för såväl vind som insyn.

När din häck är uppvuxen kan du jobba med beskärning mer sällan, till exempel så kallad föryngringsbeskärning vartannat eller var tredje år. Då går du igenom häcken och tar bort gamla grenar, och låter de unga fräscha grenarna vara kvar.

Mer om häckväxter

Snabbväxande häck - fem bra alternativ >>
Plantera häck - så här gör du >>
JAS – en utmärkt beskärningstid >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen