Hagtorn – plantering och skötsel
Hagtorn är en snabbt växande och taggig buske, som inte ska förväxlas med havtorn, som tillhör ett helt annat släkte än hagtorn. Detta hagtornssläkte är stort och innehåller många olika varianter och sorter och hör framför allt hemma på norra halvklotet där den växer vilt.
Vetenskapligt namn (Latin): Crataegus
Familj: Rosväxter (Rosaceae)
Sol - en förutsättning för att odla hagtorn
När det gäller plats så är det viktigt att placera hagtorn på en plats där den kan få tillräckligt med sol, gärna så mycket som möjligt. Står den i full sol så kommer den att trivas bra och denna egenskap gör den speciellt bra att använda som solitär. Om den hamnar i skuggiga områden kan tillväxten hämmas, samtidigt som den inte blommar lika mycket.
Beträffande jord så vill den gärna stå i väldränerad planteringsjord, och kan du blanda upp jorden med lite lera så är det att föredra. Ju mer näring desto bättre.
Plantera hagtorn
- Du planterar hagtorn med fördel på våren, så snart det är möjligt efter att vintern har släppt sitt grepp om trädgården.
- Plantera växten i en grop som är något djupare än vad själva rotklumpen är och gärna en halvmeter vid.
- Lösgör rötterna när du plockar upp växten och ställ ner den mitt i gropen, efter vilket du fyller på med den jord som du valt. Se till att den hamnar på ungefär samma nivå som den hade tidigare i jorden.
- Vattna rikligt, fyll på med mer jord och vattna igen.
- Vill du se till att den växer rakt så kan du med fördel ge den stöd från första början.
Skötsel hagtorn
Hagtorn är en härdig växt som inte kräver speciellt mycket skötsel, men den kan angripas av diverse sjukdomar. Därför är det bra att hålla koll på den så att man kan motverka det snabbt, speciellt hagtornsrost som får trädet att svälla upp.
Hagtorn klarar av beskärning väldigt bra och kan formklippas om så önskas. Beskäringen sker med fördel på vårvintern eller under JAS-perioden och då handlar det om att klippa bort skadade och korsade grenar, samtidigt som man formklipper – om man nu vill.
Hagtorn – en gammal skönhet i trädgården
Hagtorn är ett släkte av växter som verkligen kan skryta med lång livstid. Även om de kanske inte är överdrivet stora eller omfångsrika så är de växter som år efter år växer på sitt sätt och håller sig starka och friska i de flesta av miljöer.
Utseende
Hagtorn är också en växt som skiljer sig ganska mycket från sort till sort, och det kan man framför allt se på bladen som har väldigt olika utseenden. Något som hagtorn dessutom är bra på är att korsbefrukta sig, vilket betyder att det kan bli väldigt många olika varianter och blandningar av olika arter, vilket ytterligare bidrar till att utseendet på växterna varierar.
Även om växten påminner om varandra så är kan det skilja sig mycket i form och utseende från växt till växt, på samma gång som det ibland är lätt att förväxla dem med varandra.
Stark ved
Sin ålder är också något som historiskt sett har uppskattats av oss människor, speciellt eftersom att hagtorn växer med en ved som är ovanligt stark. Denna ved har vi i vår tur använt till att göra handtag och redskap.
Hagtorn kan bli omkring 500-600 år gammal och ju äldre den blir desto mer stark ved går att använda sig av, samtidigt som växten också kan växa upp och bli ett mindre träd. Det handlar framför allt om de varianter som växer vilt i vårt land, för de hagtornsväxter som vi planterar brukar oftast beskäras efter tycke, smak och funktion. Hagtorn är dessutom en härdig växt som tål hård beskärning, så av den anledningen är det många av de planterade sorterna som håller sig i buskstorlek.
Bladverk
Hagtorn växer tämligen snabbt och får en vacker form som är lätt att styra själv. Den har ett väldigt friskt bladverk som växer i stor omfattning med oftast en mörkt grön färg, som till hösten övergår i underbara vackra höstfärger. Hagtorn är inte en vintergrön växt, så den kommer att tappa sina blad när den går in i sin vintervila. Växten har torniga grenar med blad som är fjädernerviga med tydliga och utmärkande former beroende på vilken sort de sitter på.
Blommor
Blommorna har en blomningstid under maj och juni, och de sitter samlade på grenarna i klasar och blommar vackert med små vita, rosa eller röda blommor. Efter att blomningen är över träder skenfrukten fram och denna frukt kan sitta kvar mycket länge, långt in på vintern i vissa fall. Bären är klart röda och varierar i storlek från sort till sort men påminner alla om små varianter av äpplen. Inte så konstigt heller med tanke på att hagtorn delar familj med just äpplen.
Arter
Det totala antalet sorter varierar beroende på vem man frågar, men det rörs sig minst om 200 olika typer av hagtorn. I Sverige så har vi fyra olika arter av hagtorn och de är väl använda som träd och buskar i svenska parker eller som sidoväxter i alléer. På många håll i Europa används dessutom hagtorn som en häckväxt.
Hagtorn i Sverige
De hagtornsväxter som vi har i Sverige trivs i hela landet beroende på vilken sort det är, och de är vanliga på Öland och Gotland, speciellt rosenhagtorn som växer sig hög och blommar med vackra vita, rosa och röda blommor. Dessa blommor går sedan över till att bli bär som är intensivt röda, och som på många sätt påminner om små äpplen till formen. Denna skenfrukt är nästintill smaklös men väldigt populär hos fåglar.
Hagtorn är en tålig och vacker växt som kan användas på flera sätt, allt från att vara solitär till att planteras som häck. Oavsett val så får man en snabbt växande buske som kan bli riktigt stor och väldigt gammal.
Snabbfakta om hagtorn
- Finns i mängder av arter, där fyra av dem är hemmahörande i Sverige
- Växer i Europa, Nordamerika och Ostasien
- Kan användas som föda och sägs ha positiva effekter på hjärtat
- Kan bli upp till 10 meter hög och 6 meter bred
- Växer snabbt, är härdiga och kan bli mycket gamla
- Används både som prydnadsväxt och häckväxt
Läs mer om häckväxter
Bästa tipsen för beskärning under JAS-perioden >>
Snabbväxande häck - 5 bra alternativ >>
Plantera häck - så här gör du >>