Hösten – bästa tiden att plantera blomsterlökar åt nyttiga insekter

Bin, humlor, fjärilar är nödvändiga för att vi ska få bra skördar, de pollinerar, bryter ner organiskt material till jord och reglerar skadedjur – men tyvärr minskar de, därför blir det allt viktigare att få dem att trivas och föröka sig. Här berättar vi om vårblommorna som ger nyttoinsekterna en riktig raketstart efter vintern.

Hösten – bästa tiden att plantera blomsterlökar åt nyttiga insekter

På våren då många insekter vaknar efter vintervilan behöver de få mat snabbt, de är vrålhungriga och energinivåerna är låga, de dukar lätt under om inga lämpliga blommor finns på plats. Många humlehonor exempelvis, sätter igång att leta efter ett lämpligt bo att lägga ägg i så fort de vaknar. Det är ett uppdrag som de tar på största allvar och det kan ta sin tid. Att de orkar är helt avgörande för kolonins framtid. Och det är här vi kan göra stor nytta med våra blomsterlökar och tidigblommande perenner.

Läs mer:
Välkomna nyttoinsekter till trädgården

En räddad insekt ger många fler på sikt 

Genom att rädda bara en enda insekt på vårkanten kan du bidra till en större spridning av nyttiga insekter senare. Humlehonan till exempel kommer att lägga hundratals med ägg om hon bara får chansen. Ägg som hon likt en höna, ruvar och värmer tills de kläcks.

Nyckelpigor är en annan av vårens tidiga insekter, ger du dem en bra start står de redo att fånga bladlössen i din trädgård innan de blir ett problem.

Bland fjärilarna är citronfjäril, påfågelfjäril och nässelfjäril tidiga, men även många vilda bin dyker upp tidigt.

Vilka vårblommor vill de nyvakna insekterna ha?

De flesta insekter gillar doftande blommor som innehåller mycket pollen eller nektar eller båda delarna. Pollen ger protein, medan nektar ger energi. Ofta är äldre oförädlade, enkla sorter bra då de levt i symbios med insekter under lång tid. Vårblommor som brukar vara populära är till exempel snödroppar, krokus, våriris, vårstjärna och pärlhyacinter, de senare ger fin nektar till en yrvakna rapsfjärilar. Kombinera gärna med något större tidigblommande träd som exempelvis sälg och vide, de är insektsmagneter av stora mått.

När ska jag plantera?

Det är mycket enkelt att få blomsterlökar att blomma och hösten är ett utmärkt tillfälle för plantering. Även tidigblommande perenner som lungört kan planteras nu. Men skulle du missa detta under hösten så är det ingen katastrof, det går även bra att ställa ut krukor med nyköpta vårlökar tidigt i vår.

Så planterar du för nyttoinsekter

Välj en solig plats i lä – det gillar de flesta insekter. Placera gärna lökarna och perennerna i grupper, då får insekterna lättare att hitta sin favoritväxt.

Vårblommor och blomsterlökar som insekter tycker om

 • Aubrietia – (april-juni)
 • Backsippa (april-maj)
 • Gullviva (april-juni)
 • Julros (feb-april)
 • Krokus (mars-april)
 • Lungört (april-maj)
 • Pingst- och påskliljor (april-maj)
 • Pärlhyacint (mars-maj)
 • Scilla (april-maj)
 • Snödroppar (mars-april)
 • Trädgårdshyacint (april-maj)
 • Vintergäck (mars-april)
 • Våriris (februari-april)
 • Vårstjärna (mars-april)

Ur boken «Odla för insekter» av Liselotte Roll.

Därför gör växterna i din trädgård stor nytta

Visst finns det bin och humlor som flyger ett par kilometer i sin jakt på mat, men många insekter rör sig bara några få meter under hela sitt liv – vad du planterar i just din trädgård eller på balkongen blir därför betydelsefullt. Och även insekter som kan flyga en bit föredrar att slippa det eftersom det tar onödig energi. Dessutom finns det förstås alltid bevingade små som är på genomresa och uppskattar ett blommande pausställe.

Det är därför väl värt att odla för dem och som en bonus får du en blommande, levande trädgård, full av nästan osynliga trädgårdsmästare – med andra ord ett samarbete långt utöver det vanliga.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och rådJulros 'Vera'

Ø20 cm, Rosa

399:-
Läs mer

Julros VIV VICTORIA

Ø15 cm, Rosa

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen