Julblommor som skapar julstämning

Skapa julstämning hemma med några enkla knep. Precis som julen har traditioner och färger som återkommer är de ”gamla” julblommorna lika aktuella år efter år.

Julblommor som skapar julstämning

I Sverige är julen en tid då blommor spelar en central roll i heminredningen. De är en visuell påminnelse om liv och ljus under de mörka vintermånaderna. När naturen utanför är sovande eller täckt av snö, tillför blommor färg och livfullhet till hemmet. De bidrar till att skapa en varm och inbjudande atmosfär, vilket är särskilt värdefullt under julen, en tid då familj och vänner samlas.

Några exempel på populära julblommor:

 • Julstjärna: Känd för sina distinkta röda blad, den utgör en klassiker i svenskt julfirande.
 • Hyacint: Starkt doftande julblomma med färgglada blommor som sprider härlig julstämning.
 • Amaryllis: Imponerande växt med stora, dramatiska blommor, vanligtvis i rött, vitt eller rosa.
 • Julros: En robust utomhusväxt som blommar trots vinterns kyla.
 • Julazalea: Populär för sin klassiska röda färg och frodiga blommor.
 • Julbegonia: Charmig med sin distinkta utseende och livfulla färger.
 • Cyklamen: Karaktäristiska svepande blad och färgstarka blommor.
 • Vita liljor: Ger en stillsam och sofistikerad atmosfär till hemmets juldekoration.

Du kan även köpa färdiga julgrupper, där flera blommor av samma eller olika sort, har placerats i vackra arrangemang. Eller varför inte testa att göra en egen blomgrupp? 

Dela julinspiration med varandra

Tagga din bild med @plantagensverige på Instagram du också!

 


Skapa julstämning med julblommor

 • Populära julblommor
  Den rödskiftande julbegonian är den julblomma som har funnits med längst, redan på 1920-talet var den populär. Nu är våra populäraste julblommor julstjärna, hyacint, amaryllis och azalea. Nya sorter och färger kommer till och byts ut emellanåt men det traditionella vita och röda följer med från år till år.

 • Julgrupp till matbordet
  Ett lågt jularrangemang på köksbordet blir fint och framhäver blommorna lite extra. Välj ett fat eller låg skål, nytt eller gammalt och fyll på med jord, sätt ner tre vita hyacintlökar tillsammans med en liten planta vaktelbär, täck jorden med kuddmossa och dekorera med några små äpplen. Spraya mossan med vatten lite då och då så håller den sig grön och fin. För att förhöja julkänslan kan du lägga ut granris som en löpare på bordet. Placera ut många små värmeljushållare i arrangemanget så är julstämningen ett faktum. Var noga med att alltid ha uppsikt över levande ljus.

 • En vacker bukett till vardagsrummet
  Tillsammans med elljusstakar eller stjärnor kan du i vardagsrummet satsa på en mer vågad bukett som garanterat kommer att väcka uppmärksamhet. Blanda exempelvis snitthyacinter, tulpaner, eukalyptus och skimmia i rosa, mörkröda och grå toner. Lägg blommornas stjälkar i en spiral och bind dem samman. Eller köp en färdigkomponerad bukett och placera i en häftig vas. Kom ihåg att fylla på nytt fräscht vatten med några dagars mellanrum så håller sig blommorna längre. Placera ut några höga glasvaser och lyktor med blockljus i rummet för extra myskänsla.
 • En doftande kvist till badrummet
  Visst känns det väl lite extra lyxig med en blomsterkvist och levande ljus i badrummet? Välj till exempel en ros, hyacint eller tulpan och placera i en hög och smal vas. Ett doftljus med julens dofter sprider känsla av välbefinnande.

Mer jul


Teman:

Fönsterazalea 'Dolly'

Ø12 cm, Rosa

119:-
Läs mer

Julros CHARMER

Ø15 cm, Röd

229:-
Läs mer

Azalea

Ø12 cm, Vit

119:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen