Köpa utomhusbelysning - Tänk på det här

Genom att montera belysning i trädgården ökar du mysfaktorn och ges samtidigt möjlighet till sena utekvällar. Men vilken typ av utebelysning passar var?

Köpa utomhusbelysning - Tänk på det här

Vill du skapa en mysig atmosfär på uteplatsen, eller en bra belysning på uppfarten och vid entréer, finns det idag ett ganska stort utbud av armaturer att välja mellan. Vilken sort du väljer beror på vad det är du vill uppnå. 

I den här artikeln går vi igenom de olika belysningsalternativen och vad de vanligen används till.

Rätt sort på rätt plats

När du letar utebelysning är det först och främst viktigt att du vet vilka dina behov är, samt förutsättningarna på platsen. 

  • Vad är det du vill belysa? Vill du framhäva en vacker buske eller vill du lysa upp en hel uteplats? Vad du vill belysa spelar roll för valet av armatur.
  • Hur starkt behöver ljuset vara? Ljuskällans styrka mäts i lumen (lm). Ju högre lumen, desto starkare är ljuset från lampan. På en nätansluten spotlight är det exempelvis betydligt högre ljusstyrka än hos en solcellslampa som bara är tänkt att lysa upp en del av en rabatt.
  • Finns det tillgång till vägguttag på platsen eller behöver det dras fram el? Alternativt så räcker det kanske med solcellslampor?
  • Vill du ha varmt eller kallt ljus? Färgtemperaturen på ljus mäts i Kelvin (K). Varmt ljus (runt 2 700-3 000 K) ger mer av en mysatmosfär och passar för trädgårdsområden, uteplatser eller terrasser där man vill ha en mysig stämning. Kallt ljus (runt 5 000 K) ger ett kallare, blåaktigt ljus och används på platser där det krävs bra synlighet och säkerhet, till exempel vid en entré eller vid garaget. Kanske vill du kunna styra temperaturen själv? Det finns idag smarta armaturer som låter dig sköta detta via en app.
  • Hur vill du slå av och på belysningen? Med en skymningssensor slås ljuset på när det börjar mörkna ute, men du kan också använda dig av timer eller rörelsesensor för att styra när ljuset tänds och släcks. Rörelsesensor är bra på en garageuppfart och vid entréer där du vill att lamporna tänds när någon rör sig i närheten. Vidare finns det smarta armaturer som du kan lägga till i ditt smarta hem-system (hemautomation) för att kunna skapa scenarion och få ännu större funktionalitet.

Olika typer av armaturer används också på olika vis. Ska du exempelvis lyfta fram ett träd i trädgården är du kanske ute efter ljusslingor att hänga i kronan eller en spotlight riktad upp mot stammen. Ska du istället leda dina gäster rätt längs trädgårdsgångarna är det kanske pollare eller markspottar du letar efter. 

Olika slags utebelysning i trädgården

Det finns många olika slags utomhusarmaturer att välja mellan. De vi listar här ger en grov översikt över de vanligaste alternativen som du stöter på när du planerar trädgårdsbelysning. 

Solcellsbelysning

Solcellsbelysning har fördel i att du slipper anlita en elektriker för att dra fram el till platserna som i dagsläget saknar detta. Solcellslamporna har ett inbyggt batteri som laddas upp av solen genom att strålarna belyser solcellspanelen på lampan och det omvandlas till ström. När det blir mörkt tänds belysningen. 

Den här typen av trädgårdslampor är långt ifrån lika starka som en regelrätt spotlight, men du kan köpa flera och placera ut dem strategiskt för att skapa mysbelysning eller för att leda ögat till vissa områden. Exempelvis kan det vara snyggt att placera solcellslampor längs en trädgårdsgång, eller en solcellsslinga längs staketet vid uteplatsen.

Tips: Se hela vårt sortiment av solcellslampor

Spotlights

Vad: En stark och riktad ljuskälla.
Passar för: Att lysa upp uppfart, entré eller specifika objekt och detaljer i trädgården såsom en fontän, en fin buske eller en skulptur.

Uplights

Vad: En armatur som placeras på marknivå för att belysa något nedifrån och upp.
Passar för: Att belysa vertikala element i trädgården såsom träd, buskar eller byggnader och på så vis lyfta fram dessa och ge en häftig effekt i landskapet.

Downlights

Vad: Nedåtriktade armaturer som belyser uppifrån och ned.
Passar för: Att belysa gångar i trädgården, trappor eller marken överlag. De kan även användas för att ge en fräck effekt på fasaden.

Pollare

Vad: En kortare stolparmatur.
Passar för: Ett belysa uppfart, gångar och vägar så att man ser var man ska gå eller köra.

Lyktor

Vad: Stolplyktor eller gatlyktor är armaturer på en lite högre stolpe.
Passar för: Är ofta mer klassiskt utformade än pollare och ger därför en charmig belysning längs vägar och på uppfarten till bostaden. De kan även användas för att belysa en uteplats.

Tips: Se hela vårt sortiment av lyktor

Ljusslingor

Vad: En rad smålampor som är sammanlänkade på en kabel. 
Passar för: Som dekorativ belysning på uteplatsen, exempelvis på staketet eller i en buske. De används ofta för att skapa en festlig eller mysig stämning.

Tips: Se hela vårt sortiment av ljusslingor

Väggarmatur 

Vad: Armatur som monteras på fasaden 
Passar för: Allmän belysning vid entréer och som dekorativt element på fasaden för att skapa en mjukt belyst miljö.

Infälld armatur

Vad: Armatur monterad i exempelvis trall eller stengång.
Passar för: Att belysa poolområde, trappsteg eller gångar eftersom de ger en subtil och mjuk belysning som märker ut ett visst område.

Läs merLED ljusslinga med transformator Eva
Rea 149:-

LED ljusslinga med transformator Eva

Längd 8,8 m, Svart

149:- 399:-
Läs mer
Solcellslampa hängande blomma
Rea 30%

Solcellslampa hängande blomma

Höjd 18 cm, Rost

17430 249:-
Läs mer
Solcellslampa Ariel
Rea 60%

Solcellslampa Ariel

Bredd 25 cm, Vit

19960 499:-
Läs mer
Ljusslinga solcell svampar
Rea 30%

Ljusslinga solcell svampar

Längd 240 cm, Svart

13930 199:-
Läs mer
Solcellslampa markspjut blomma
Rea 30%

Solcellslampa markspjut blomma

Höjd 75 cm, Rost

24430 349:-
Läs mer
Solcellslampa Ara
Rea 60%

Solcellslampa Ara

Höjd 78 cm, Svart

27960 699:-
Läs mer
Solcellslampa Ara
Rea 60%

Solcellslampa Ara

Höjd 68 cm, Vit

23960 599:-
Läs mer
Solcellslampa markspjut Lotus
Rea 30%

Solcellslampa markspjut Lotus

Höjd 58 cm, Rost

17430 249:-
Läs mer
Grodprins med lykta
Rea 30%

Grodprins med lykta

Höjd 45 cm, Flerfärgad

48930 699:-
Läs mer
Solcellslampa markspjut
Rea 30%

Solcellslampa markspjut

Höjd 90 cm, Rost

24430 349:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen