Latmansträdgård med lättskötta växter

Saknar du gröna fingrar, tid eller lust att jobba i trädgården? Eller har du ett sommarhus där du bara är ibland? Ingen fara, här är tipsen för dig som bara vill kunna slappna av i trädgården.

Latmansträdgård med lättskötta växter

Att vattna, beskära och rensa ogräs är ofta en stor del av trädgårdslivet – men det behöver inte vara så. Hemligheten i en latmansträdgård ligger i huvudsak i växtvalen. För att få en trädgård som i stort sett sköter sig självt bör du välja plantor som är robusta, torktåliga och kräver mycket lite eller ingen beskärning.

Lättskötta träd och häckar

Träd och häckar ger rumskänsla och trevnad i trädgården. För att göra skötseln så enkel som möjligt är det bra att satsa på sorter som inte kräver någon beskärning, eller åtminstone lite av den. Häggmispel, olvon och rönn är några tåliga sorter som ger en bra grund.

Lättskötta klätterväxter

Klätterväxter som inte behöver klippas är också praktiska i latmansträdgården, exempel på denna typ av klätterväxter är murgröna och vildvin, undvik sorter som är snabbväxande och måste skäras ner årligen. Klätterväxter på en spaljé ser ofta mycket ordnat ut och ger liksom träd och buskar rumskänsla.

Lättskötta perenner

Perenner, det vill säga fleråriga växter fyller ut trädgårdens rum. När de etablerat sig sköter sig många sorter själva, särskilt om du satsar på torktåliga växter utan större näringsbehov. Täcker du även upp bara ytor mellan plantorna så slipper du även en hel del ogräs, fina marktäckare är till exempel sockblomma, flocknäva och vintergröna.  

Ge perennerna en bra start

Plantera perenner som trivs i området och i din växtzon, då förbättras plantornas möjligheter att överleva på egen hand. Placera alltid växterna i den miljö som de trivs i, det vill säga solälskande växter i sol och skuggväxter i skuggan. Se till att ge växterna god jord och vattna under etableringen. 

Perenner som klarar sig mer eller mindre själva

Vissa perenner, bland annat de vi kallar för mormorsväxter är extra robusta och bra för den som vill att växterna ska klara sig själva. De mår inte dåligt av lite gödsel ibland och kan behöva vattnas vid torka, men på det stora hela brukar de hålla sig vid liv även utan omsorger, i bästa fall i årtionden. Här är några av dem:

 • Astilbe
  Stora och tjusiga plymer i rosa och vitt, trivs där det finns fukt och i skugga. 
 • Kaprifol
  Väldoftande klängväxt.
 • Luktpion
  Vacker som få och lever ofta kvar på övergivna gårdar i årtionden. Vill inte stå för soligt, men inte heller för mörkt. 
 • Doftschersmin
  Finns det några blommor som doftar ljuvligare? Vita blommor översållar busken under våren. 

Se alla våra perenner

Lättskötta lökväxter

På våren och hösten är blomsterlökar praktiska. Efter att du planterat lökarna behöver du sällan göra mer, tulpaner, vårstjärnor, krokus och påskliljor kommer upp och blommar glatt ändå, även om de mår bra av lite gödning ibland.

Latmansträdgårdens planering

Satsa gärna på trädäck eller stenlagda ytor för sittplatserna istället för grusgångar som behöver rensas och krattas. Låt också naturen ha sin gång, löv kan utan problem ligga kvar över vintern som ett skyddande täcke och krattas in under buskarna på våren. Undvik även att anlägga gräsmattor som regelbundet behöver klippas, satsa hellre på blomstrande ängar, de behöver bara slås en gång per år och gör stor nytta för pollinerare.

Och kom ihåg, en latmansträdgård är kanske inte alltid perfekt, men det är också en del av charmen.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och rådKameliaschersmin 'Snowbelle'
Medlem 30%

Kameliaschersmin 'Snowbelle'

Ø22 cm, Vit

329:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen