Precis som växter behöver vatten och näring i olika mängd behöver de även ljus. Vissa växter trivs med massor av ljus medan andra föredrar en lite mörkare plats, skyddade från solen. Här ska vi göra en djupdykning i hur vi kan hitta bästa platsen för växterna i våra hem.

Ljusguide för växter inomhus

Ljuset, en viktig faktor för växter

Solen

Det naturligaste för växter är att växa utomhus och därigenom få solen som ljuskälla. I vår del av världen är den en bristvara under vintern, därför kan det i vissa fall vara nödvändigt med tillskottsbelysning i form av växtbelysning. Det gäller främst när du vill odla grönsaker inomhus men även om du har mörka hörn och rum där ljuset inte hittar in till dina krukväxter.

I vilket väderstreck ska jag placera mina inneväxter?

Ibland får du testa dig fram för att hitta bästa platsen för dina växter. Titta till dem när du vattnar, ser bladen friska och fräscha ut så står de bra, bleknar växten och ser hängig ut kan den behöva mer ljus eller kanske lite mer vatten.

Vissa växter som står i soligt läge kan få brännskador på bladen, i form av bruna fläckar, placera om dem till ett mer skyddat läge och klipp bort de skadade bladen så repar den sig snart. De flesta gröna växter trivs med att stå lite skyddade från solen. Kaktusar och suckulenter klarar soliga fönster bättre.

Fönster i olika väderstreck

  • I ett söderfönster kan du under vår och höst odla upp grönsaker, kryddor, sticklingar och sätta frön utan att tillföra extra belysning, tidig vår kan det dock vara på sin plats att hjälpa växterna lite på traven med några timmar extra ljus, det gäller även om dina bästa odlingsplatser inomhus ligger i norr. Under sommaren kan växterna behöva skyddas lite i söderfönster eftersom det tenderar att bli otroligt varmt, särskilt om växterna står nära fönsterrutan.
     
  • Öst- och västfönster är lite mer lagom när solen är som starkast.

Ljusa rum

Ett rum i rakt söderläge blir varmt under vår och sommar. Det gillar många växter t.ex. pelargon, citrus, oliv och kaktus. Det kan vara bra att undvika att växterna står allt för nära fönsterrutan då bladen kan brännas om de ligger mot rutan. I ljusa rum finns många möjligheter att placera växter längre in på hyllor och bord.

Mörka rum

Med en varmvit växtlampa som avger ett behagligt ljus både för dig och dina plantor kan du placera dina växter vart du vill i hemmet, även de mörkare rummen kan förgyllas med grönska. I fönster behöver du sällan tillföra växtbelysning om du har gröna växter. 

Se mer om ljus och växter

Växtbelysning för inomhusväxter ger grönska året runt >>
Lys upp mörkret med rätt belysning! >>Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen