Murklocka – plantering och skötsel
Murklockan är en fantastisk perenn som har en otrolig förmåga att blomma på ett omfattande sätt. Denna vintergröna växt trivs, som sitt namn antyder, i steniga partier eller på murar, men fungerar också alldeles utmärkt som en vanlig kantväxt eller en vacker växt att ha i kruka inomhus.
Vetenskapligt namn (Latin): Campanula portenschlagiana
Familj: klockväxter (Campanulaceae)
Odla murklocka
Det riktigt fina med denna perenn ute i trädgården är att den är vintergrön, vilket betyder att man kan njuta av dess härliga bladverk under hela året. Bladen på murklockan är små och rundade, så det är ett harmoniskt intryck som skapas, både med och utan blommor.
Murklockan är också väldigt lättodlad och klarar av att planteras ända upp till växtzon åtta, men man måste se till att ta hand om den på ett bra sätt inomhus innan det är dags att plantera ut den för att den ska ha bästa förutsättningarna att bli stark nog att överleva också den kommande vintern.
Plantering och skötsel för murklocka
När, eller om, murklockan hamnar i jorden ute i trädgården är det viktigt att se till att jorden är kalkrik och har god dränering. Murklockan överlever visserligen inte uttorkning men tycker inte heller om när det är för leriga och blöta områden. Den bästa varianten av jord för att en murklocka ska trivas så bra som möjligt är mullrik, kalkrik och väldränerad planteringsjord.
Låt färgerna explodera med murklocka
Murklockan är något alldeles extra i rabatten, pallkragen, balkonglådan eller krukan. Det är en mycket tacksam växt att ta hand om, som inte kräver speciellt mycket näring eller vatten för att växa sig fin och vacker. En snabb, daglig översyn av murklockan är allt som behövs för att man ska försäkra sig om att den har det så bra som möjligt.
Genom att putsa, vattna och göda lite eftersom så kommer murklockan att bli otroligt vacker, samtidigt som den är väldigt blomsäker under en väldigt lång tid. Knoppar du av vissna blommor så kan du räkna med att murklockan kommer att hinna blomma en gång till under sommaren.
En viktig sak som murklockan måste få, speciellt i början då man odlar den stark inomhus i krukor innan utplanteringen, är ljuset. Murklockan trivs i solen som ung planta, så se till att ställa den på en ljus plats, som håller en jämn och varm temperatur. Fönsterbänk i söderläge eller en inglasad balkong är ett utmärkt alternativ, och man kan med fördel låta dem växa vidare inomhus om man vill det – men vackrast och mest effekt ger de när de få skapa sitt ikoniska marktäcke kring rabatter, stenpartier och murar.
Det hav av lilablått som murklockan ger är verkligen en härlig och iögonfallande detalj som uppskattas av många. Tack vare sin långa blomningstid så är det också en blomma som ger trädgården liv under hela sommaren med mängder av färg.
Snabbfakta murklocka
- Härstammar från Dalmatien i forna Jugoslavien.
- Kom till Sverige och nordiska plantskolor under senare delen av 1800-talet.
- Påminner om blåklockan och kallas ibland för vilda blåklockor.
- Finns både i enkla och dubbla blommor.
- Blir omkring 15 centimeter höga och breder ut sig marktäckande.
- Flerårig.
Växtråd och odlingstips
Kolla här för tips och råd till att lyckas med perenner >>
Vägen till en drömrabatt i fem steg >>
Lär dig mer om blåklocka >>