Prydnadsgräs – plantering och skötsel

Prydnadsgräs finns i mängder av variationer, de kan vara rabattens statister, men också vaja högt och pråligt som en slags trädgårdens primadonnor. Här berättar vi mer om dessa vackra gräs.

Prydnadsgräs – plantering och skötsel

Prydnadsgräs får sällan någon större uppmärksamhet, men få växter kan lyfta en helhet som de. De kan till exempel användas för att förstärka en romantisk känsla eller ge struktur i en stram trädgård, helt beroende på vilken sort du väljer. De kan stå som solitärer eller vara en vacker fond till perenner. Kanske passar en skir rosa ort som rasslar i sommarvinden eller en vass mörkgrön tuva?

Prydnadsgräsen är fenomenala på att ge form och struktur och lättar också upp bland kraftigare växter. Särskilt vackra är de vid grusgångar, berg och vattenelement. En fin egenskap är att de även ser fina ut när de är frostnupna.

Vilket prydnadsgräs ska jag välja?

Idag finns det prydnadsgräs för alla miljöer, både torktåliga och fuktälskande. Vissa är ettåriga medan andra är perenna. De kan se mycket olika ut och variera från ett par decimeter till ett par meter i höjd. Gröna, rosa, vita, silvriga, skira eller vassa – variationerna är oändliga. När du väljer sort så är det bäst att utgå från de växtförhållanden som råder på platsen.

När du väljer sort så är det bäst att utgå från de växtförhållanden som råder på platsen. Fundera också över vilket intryck du vill att gräset ska ge. Genom att blanda olika sorter och kombinera med blommor kan du få spännande kontraster, till exempel kan ett skirt prydnadsgräs lyfta mer kompakta växter som rosor och kärleksört. Prydnadsgräs passar också fint tillsammans med sommarblommor och perenner som exempelvis nävor och nepetor.

Olika sorters prydnadsgräs

  • Miskantus
    Det finns cirka 20 släkten av miskantus och de flesta är både lättskötta och tåliga. De trivs bäst i välgödslad jord och sol, men många sorter klarar även halvskugga. Den största sorten är elefantgräs Miscanthus X giganteus som kan bli upp till tre meter hög.
  • Rörgräs
    En sorts upprätta gräs som gärna korsar sig med varandra. 
  • Starr
    Inom denna grupp finns flera släkten och även många vilda varianter. Egenskaperna skiljer sig stort, froststarr bildar till exempel gröna kuddar medan japansk starr kan användas som marktäckare.
  • Tuvrör
    Detta prydnadsgräs bildar tuvor som är ca 80cm-1m höga. De ger ofta fin form i rabatten.

Se vårt utbud av prydnadsgräs

Plantering av prydnadsgräs

Bästa tiden för plantering är på försommaren, men krukodlade exemplar går även att plantera senare bara plantan får tid nog att rota sig innan vintern. Under etableringen bör du passa med vatten så att gräset inte torkar ut. Plantera inte djupare än växten står i krukan och var noga med vattningen.

Prydnadsgräs i kruka

Prydnadsgräs passar väldigt fint i kruka och går därför även att ha på balkonger och terrasser, där de även kan ge vind- och insynsskydd. Plantera i en större frosttålig kruka med dräneringshål och lägg gärna ett lager lecakulor i botten. Vill du övervintra prydnadsgräset så ställ det gärna invid en husvägg eller liknande, det förhindrar att växten blir alltför blöt. Det är dags att omplantera när rötterna når krukans ytterväggar.

Prydnadsgräs ser även fina ut när de är frostnupna.

Skötsel av prydnadsgräs

Prydnadsgräs trivs i lätt, väldränerad jord. De mår bra av lite gödsel på våren, särskilt under de första åren, men kräver därefter mycket liten skötsel.

Beskärning sker tidigt på våren – inte på hösten då väta kan tränga ner i stråna. Kvarvarande blad skyddar också plantan mot vinterkyla.

När prydnadsgräset beskärs kan det ge plats åt vårlökarna och när nytillväxten kommer kan den hjälpa till att skymma deras vissnande blad.

När det gäller vattning är det bättre att ge prydnadsgräsen rejäl rotblöta emellanåt än att smådutta med kannan. Var särskilt noga med bevattningen under det första året så får du snart en kraftig planta som du kan föröka med delning. Gräset delas med vass spade när det blir för stort. Lättast är att dela det på våren innan det hunnit växa sig alltför långt.

Se vårt utbud av prydnadsgräs


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen