Rosenspirea – plantering och skötsel

Är du ute efter en vacker växt som blommar länge och som passar perfekt som häck? Då är rosenspirea ett mycket bra val! Det är en lättskött och omtyckt växt som på många sätt sköter sig själv.

Rosenspirea – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Spiraea japonica
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Odlingstips och skötselråd för rosenspirea

När rosenspirean den väl har fått fäste och börjat växa efter plantering så är det inte mycket som behöver göras för att den ska må bra.

 • Ljusbehov
  Den trivs utmärkt i sol, något som ger den en vacker färg, men den trivs också i skuggiga partier.
   
 • Jord
  När det gäller jord ställer rosenspirean inga höga krav, men en väldränerad jord som håller lite fukt är det bästa alternativet. Kan planteras såväl på våren som på hösten.
   
 • Gödning
  Rosenspirea kräver inte heller speciellt mycket gödning, ingen alls faktiskt, men det kan ändå vara bra att ge den lite vartannat år för att se till att den mår så bra som den kan.
   
 • Beskärning
  Beskärningstiden för rosenspirea är också varierande, och det går att beskära både på vårvintern och mellan juli-september, där man kapar av grenarna till marknivå.

Rosenspirea – en vacker buske

Rosenspirea brukar för de flesta beskrivas som en växt som gör sig allra bäst som häck. Den här hybriden inom spirea-släktet växer sig inte speciellt hög, vilket innebär att häcken passar som allra bäst omkring en meter.

Men rosenspirean behöver inte enbart användas som häck, utan fungerar lika väl till att placeras ut som ett vackert växande buskage i trädgården, där jorden är näringsfattig och ljusförhållandena skiftar. Rosenspirean trivs nämligen i både direkt sol och halv skugga, så den är tacksam att plantera ut på platser där andra växter inte trivs lika bra.

Rosenspirean blir oftast lika bred som den är hög, vilket är en ytterligare anledning att den passar väl som häck. Busken blir också rund till växtformen, och består av ganska styva och starka grenar, som står väldigt stadigt och stabilt i jorden. Växten är också tålig beträffande var i landet den trivs, där det är zonerna 1–6 som gäller för rosenspirea.

På växten växer det också härligt avlånga och spetsiga gröna blad, som kan övergå i vackra mörkröda toner på hösten. Själva blomningsperioden är ganska lång, mellan juli och september, och de blommor som växer går i mörkröda, lila och skära färger.

Avgörande för hur hög man vill ha den och vilken användning som är intressant – som häck är kanske de högre varianterna mer lämpliga, medan de lägre passar bättre som dekorativa buskage i trädgården.

Snabbfakta rosenspirea

 • En av de mest populära prydnadsbuskarna.
 • Blommar länge med blommor som sitter i klasar.
 • Är en hybrid av olika spireor.
 • Kallas också för praktspirea.
 • Förekommer främst på norra halvklotet.

Kunskap, råd och inspiration

Se mer om jord för dina växter >>
Mer om beskärning under juli-september, JAS-perioden >>
Tips för att lyckas med häckplantering >>
Se mer om gödsel för dina växter >>

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Trädgårdsgödsel

10 L

359:-
2 för 599:-
Läs mer

Häcksax utväxling HS86 Fiskars

Längd 73.5 cm

799:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen