Slånaronia – plantering och skötsel

Slånaronia är en väldigt populär växt på norra halvklotet, och den finns i Östasien, Ryssland, Europa och naturligtvis också i Nordamerika, från vilket växten härstammar. I Skandinavien odlas den ofta som prydnadsväxt eller som vackra, fina buskage och häckar, men på andra håll i världen så odlas de för sina bärs skull.

Slånaronia – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Aronia x prunifolia
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Tips för odling och skötselråd av din slånaronia

Slånaronia är en stryktålig växt som inte kräver speciellt mycket skötsel. Det kan dock, som med alla växter, vara bra att pyssla om den, speciellt om du vill ha en rikare blomning och en större skörd av bär.

Beskärning av slånaronia

Då handlar det om att beskära för att stimulera busken till förgrening. Du kan med fördel ta bort de äldsta grenarna varje år för att på så sätt förnya busken inom fem års tid. Tänk på att kapa grenarna så att det finns omkring 15 centimeter kvar ovan mark. Beskärningstiden är normalt mellan juli och september.

Plantera slånaronia

Planteras med fördel på hösten i fuktig jord, gärna med en omfattande utgrävning för att ge rötterna bäst chans att sätta sig och på så sätt göra det möjligt för slånaronian att växa sig till sin fulla storlek på omkring två meter.

En stryktålig växt med god smak

Slånaronia är en mycket tålig växt som också tillhör några av de vackraste växter som kan användas till fina buskage och välvuxna häckar. Tack vare att den är så robust och lättodlad är den populär i många delar av landet och har en stor global spridning, framför allt på norra halvklotet. Slånaronia växer medelsnabbt och har en lång livslängd, den trivs i de flesta typer av jordar och är dessutom väldigt torktålig. 

Sommarens vackra vita blommor och de sköna gröna bladen, som övergår i höstens intensiva röda och orangea färger, i all ära, för många är den extra tjusningen med slånaronia de bär som växer i klasar på denna växt. Bären skiljer sig från sort till sort, men anses av många vara en källa till nyttiga ämnen som våra kroppar behöver. Det är vanligt, och rekommenderat, att man använder bären i olika recept till att göra sylt, gelé, saft eller bara äta som de är. Bären är också populära hos fåglar, men de upptäcker de sent, så det finns goda möjligheter att få en rejäl skörd.

Att slånaronia också har vackra vita blommor och ett fantastiskt bladverk som skiftar färg över säsongerna gör växten än mer uppskattad världen över.

Snabbfakta slånaronia

  • Ger blåsvarta bär, rika på Vitamin B, C och E.
  • Tålig växt som kan planteras i nästan hela Skandinavien, växtzon 1-6.
  • Finns i fem olika sorter som ger olika storlekar på bären.
  • Bären är kraftigt färgande, vilket gör att de kommer till användning vid färgning av ex. tyg.
  • Kom till Sverige på 1980-talet, men introducerades i Europa redan på 1800-talet.
  • Populära att använda i offentliga miljöer på grund av sin tålighet.

Smarta tips för din odling

Se våra råd för en lyckad beskärning >>
Här får du tips och råd för en lyckad häckplantering >>
Lyckas med beskärning under JAS-perioden (juli, augusti, september) >>

Du är här:


Slånaronia 'Viking'

Ø17 cm, Svart

159:-
Läs mer
Redskapsset
Rea 30:-

Redskapsset

Längd 38 cm

30:- 5990
Läs mer

Vattenkanna galvaniserad

5 L, Grå

249:-
Läs mer

Slånaronia 'Viking'

Ø22 cm, Svart

279:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen