Spiskummin – odla din egen

Vissa kryddor är alldeles självklara att använda sig av och en som har blivit allt vanligare i svensk matlagning är spiskummin. Denna kryddan är omåttligt populär i stora delar av världen och den ökade globaliseringen har gjort att vi i norr också tagit till oss spiskummin som ett givet inslag i många maträtter.

Spiskummin – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Cuminum cyminum
Familj: Flockblommiga växter (Apiaceae)

Odla spiskummin

Det är en viss utmaning att lyckas med att få spiskummin att växa i vårt klimat, men det är ändå fullt möjligt! Det absolut viktigaste att tänka på är att spiskummin behöver ha det varmt, både vad det gäller luften runtomkring och varm jord. Ett växthus underlättar då det skapar bästa möjliga förutsättningar för odlingen att lyckas.

Plantera spiskummin i trädgård

Givetvis kan det vara värt att prova att också plantera ut spiskummin i trädgården, men då är det viktigt att se till att förhållandena är ideala. I ett varmt och skyddat läge kommer den att ha bäst möjligheter att växa till sig, ju mer sol den kan få desto bättre. Den vill ha ganska sandig jord, som är näringsrik och väldränerad.

Förkultivera spiskummin från frön

För att göra chanserna att lyckas större är det en bra idé att förkultivera fröna inomhus under vårvintern. Sätt då fröna i jorden och håll den varm och i ett soligt läge och ha en fuktig jord. När väl fröna har grott kan du plantera ut dem efter det att jorden på tänkt planteringsplats har blivit varm och avhärdning skett, omkring maj, juni. På så sätt så kan spiskummin hinna att blomma och ge frukt under den varmare sommaren. För att försäkra dig om att förhållandena är som allra bäst planterar du ut spiskummin i ett växthus.

Utseende

Spiskummin är en tunt växande ört med höga stjälkar som kan bli upp mot 90 centimeter höga i rätt förhållanden. Stjälkarna är ljust gröna och förgrenad åt flera olika håll med blad som är delade på ett utsökt sätt.

Spiskummin som ört tillhör också familjen flockblommiga växter, vilket betyder att den producerar blommor som växer i flockar. Längst upp på varje stjälk samlas också mycket riktigt blommorna i kvastliknande flockar, vars färg skiftar mellan att vara vita och med vissa inslag av rött.

Blomning, frukt och frön

Blomningen sker normalt sett mellan juni och juli, och efter det börjar spiskummin att producera frukt – sina smakrika frön. Dessa frön ska skördas som färska och ska sedan torkas för att man ska få ut så mycket smak som möjligt och har ett högt och bra näringsinnehåll. Det går också bra att mala ner dessa frön för att få ut ytterligare smak av frukten, vilket är fallet i många av de kryddblandningar och smaktillsatser som tillförs i många olika rätter, allt från traditionellt indiska rätter till rätter som chili con carne.

En smakrik upplevelse världen över

När man pratar om spiskummin handlar det framför allt om en smakförstärkare, en krydda och en ingrediens som för många av världens människor är viktig och betydelsefull. Många använder själva frukten som krydda i olika livsmedel, där holländarna exempelvis smaksätter ost med spiskummin respektive västerbottenosten från Sverige.

Det är också en välanvänd krydda till bröd, precis som sin släkting kummin är. Spiskummin i våra delar av världen är också en populär krydda att använda sig av vid smaksättning av kött. För dessa tillfällen handlar det mest om de torkade frukterna, inte den malda sorten.

I mald form är den mer smakrik med en kryddig hetta, vilket har gjort att den har varit en baskrydda många gånger i curryblandningar och mängder av olika recept till maträtter från områden där spiskummin faktiskt trivs med att växa i naturlig miljö.

Därför är det högst troligt att du kommer att stöta på många olika rätter som delvis smakar spiskummin när du besöker länder som Mexiko, Indien, Egypten eller Libyen. Själva frukten innehåller dessutom cimol, vilket är en flyktig olja som tidigare använts medicinalt för kvinnor, men som idag mestadels används inom parfymindustrin.

spiskummin odla

Idag används spiskummin primärt som krydda i olika kryddblandningar, som curry och garam masala, men fungerar alldeles utmärkt som enskild krydda till exempelvis ostar, bröd och kött.

Att odla spiskummin i Sverige är utmanande. Odlingen av spiskummin, som är ettårig, görs från frön och den kräver en varm omgivning, både i jord och klimat. Den tar tid på sig att mogna, vilket betyder att den behöver denna värme under en längre tid, vilket gör det väldigt svårt att odla den i en vanlig kryddträdgård i Sverige, det är knappt görbart i zon 1. Det finns dock en möjlighet att man kan lyckas med spiskummin och då krävs det ett växthus för att förhållandena ska vara de rätta.

Snabbfakta spiskummin

  • Kallas också för romersk kummin och egyptisk kummin
  • En krydda som är väldigt vanlig i det indiska, egyptiska, libanesiska och mexikanska köket
  • Smakar kryddigt, starkt och lite beskt
  • Har använts och används fortfarande som medicinalväxt för olika åkommor
  • Påstås ha en positiv effekt på viktnedgång
  • Ska inte förväxlas med släktingen kummin
  • Kan användas både i mald form och som hela frön

Fler odlingstips och kryddinspiration

Tips och råd för att lyckas med kryddodling >>
Populärt att odla i pallkrage - här får du veta hur du gör >>

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Redskapsset

Längd 38 cm

5990
Läs mer

Vattenkanna galvaniserad

5 L, Grå

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen