Svärmorstunga – fakta och skötselråd

Svärmors tunga, svärmorstunga, eller som den egentligen heter, bajonettlilja. Uppkomsten av denna beskrivning av växten kan man spekulera kring, men fördomen om svärmödrar med vassa och kvicka tungor och hur denna krukväxts blad faktiskt ser ut är antagligen bakgrunden.

Svärmorstunga – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Sansevieria trifasciata
Familj: Sparrisväxter (Asparagaceae)

Tips för odling och skötsel av svärmorstunga

En stor fördel med svärmorstunga är att det är en växt som väldigt sällan drabbas av sjukdomar eller skadedjur, vilket förstärker svärmorstungan som en härdig och tålig växt.

 • Placering och ljusbehov
  Placeringen av svärmorstunga är som sagt helt upp till dig, då den trivs både i en solig miljö och på skuggiga platser. Tänk dock på att svärmorstungan växer allra bäst när den får mycket sol och värme. Solen gör också att bladen får en vackrare färg och den trivs inte i temperaturer under 16 plusgrader. Det går dock alldeles utmärkt att ha den ute under sommarhalvåret i krukor.
   
 • Jord
  Jorden som svärmorstunga, eller bajonettliljan, föredrar är av typ sandig, där vanlig jord med ett högt kalkinnehåll blandas med sand eller grus. Till skillnad från många andra växter så är svärmorstungan inte intresserad av att stå i jord som är mullrik.
   
 • Vattning
  Själva vattningen av en svärmorstunga bör ske med långa mellanrum, gärna så långa att jorden torkar ut helt. När jorden är helt torr så vattna igenom växten ordentligt så att jorden blir ordentligt blöt, för att sedan låta den torka upp på nytt inför nästa vattning.
   
 • Näring
  Det är också bra att ge en extra dos krukväxtnäring varannan vecka mellan vår och höst.
   
 • Plantera om
  Växten växer snabbt och är stadig, vilket betyder att den kan bli både för stor och för tung för vissa krukor. Plantera om den i större kruka för att hjälpa den fortsätta växa.

Lättskötta växter, såsom Svärmorstunga, Zalmiakalla och Monstera, gör det enkelt att ha ett grönt hem, utan att man nödvändigtvis måste ha så gröna fingrar.

Föröka svärmorstunga

Förökning av svärmorstunga kan ske genom att så som frö, dela på plantan eller som sticklingar.

Se hur trädgårdsmästaren tar sticklingar i vårt trädgårdsprogram:

Vill du se fler avsnitt? Logga in på Mina sidor

En i varje hörn

Det här är en svärmor som du definitivt inte kommer att ha några problem med att ha hemma under en längre tid. Växten erbjuder skönhet och egenskaper som gör den välkommen och uppskattad på många sätt. Den är dessutom näst intill omöjlig att ta död på om den tas om hand på ett sätt som är normalt för krukväxt, till och med om den inte tas om hand alls. Det enda som kan hota är eventuell övervattning.

Det finns många härliga gröna växter att komplettera med i hemmet.

En skönhet som kan blomma

Det pratas mycket om svärmorstungans egenskaper och tålighet, men många glömmer också att det är krukväxt som är otroligt vacker på många sätt. De ikoniska bladen, som kan bli upp till 1,5 meter höga, är härligt mörkt gröna med ljusa eller vitaktiga gröna band i olika mönster som går på tvären, samtidigt som bladen ramas in av läckert gulaktiga kanter. 

Svärmorstunga är också en växt som kan blomma, och gör det dessutom på ett sätt som är svårslaget och överraskande med praktfulla och eleganta blommor. Det ska sägas att det är ganska ovanligt att en svärmorstunga gör det, men när förhållandena är rätt och skötseln god finns alla chanser att du också ska kunna få se de blommor som växten kan ge. Blommorna som då framträder är rörformade och vita med lätta inslag av grönt, och doftar väldigt gott.

Snabbfakta svärmorstunga:

 • Härstammar från Sydafrika, Tanzania och Kongo, där den också växer i vilt tillstånd
 • En extremt tålig och tillika populär krukväxt i många svenska hem
 • Bladen kan bli upp emot 150 centimeter långa och 7 centimeter breda
 • Kan blomma i rätt förhållanden
 • Växtens starka fiber har historiskt sett använts som rep eller som strängar till pilbågar

Läs mer

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen