Syltlök – odla din egen
Syltlöken är en lök som kan finnas inom alla löksorter, men som skiftar i sin definition beroende på i vilken färg och storlek de kommer. De räknas ofta som en egen grupp men det är vanligt att de överlappar de andra.
Vetenskapligt namn (Latin): Allium cepa
Familj: Lökväxter (Alliaceae)
Förodla syltlök
Det brukar rekommenderas att man förodlar lök inomhus, och syltlöken är inget undantag. Det betyder att man under mars-april sätter fröna till löken i små platskrukor och sedan täcker sådden med en klar plast, i vilken man har gjort små lufthål. Efter det så ska de stå varmt, i omkring 20-25 grader, tills fröna har grott. När väl det har hänt ska de små odlingarna placeras svalt, i omkring 15 grader.
Utplantering och skötsel, gör så här
- Ingen frostrisk
Innan löken sedan ska planteras ut utomhus är det viktigt att tänka på att det inte föreligger någon frostrisk.
- Sätt dem tätt
När du sedan ska plantera ska du också sätta dem tätt intill varandra, vilket gör att lökarna inte växer sig för stora.
- Jord
Syltlök trivs som allra bäst i kalkhaltig sandjord.
- Skydda
Om du skulle behöva skydda lökarna från skadedjur och insekter så kan du använda dig av en fiberduk.
- Vattning
Se också till att hålla koll på jorden, för om du märker att den börjar torka upp så är det viktigt att du vattnar.
- Skördetid
Syltlöken skördas sedan när blasten väl börjar att lägga sig. Vill man så kan man vänta längre med skörden och sedan använda syltlöken som en vanlig lök till recept i olika maträtter.
Syltlök – vad är det?
Det kan lätt uppstå lite förvirring om vad det är som räknas som syltlökar och inte. Syltlöken är faktiskt en egen grupp, även om den som vi tidigare har nämnt kan överlappa med de andra grupperna beroende på hur man väljer att odla den och när man väljer att skörda. Det ska samtidigt sägas att syltlöken inte är exkluderad som den enda lök man syltar, utan det går även att sylta skalad kepalök, pärllök eller silverlök.
Hur går det till
En inläggning, eller marinering av löken, görs genom att man blandar vatten, ättika och kryddor. Det som är viktigt att se till att göra när man ska sylta är att skörda lökarna som små, ungefär när de är omkring 15 m m. Efter att man har skördat dem ska lökarna torka i en mörk miljö före själva inläggningen.
Väl i inläggningen ska löken ligga i minst fyra dagar, men vill man få ett väldigt fint resultat på löken rekommenderas det att man väntar i omkring två veckor innan servering. Efter det är det väldigt lång hållbarhet på den inlagda syltlöken.
Det som sticker ut med syltlök är att de är mindre än de andra lökgrupperna men kan ha precis samma färger. Det betyder att en syltlök kan vara vit, gul eller röd. Vanligtvis lägger man in syltlöken i någon blandning med ättika, men de går minst lika bra att äta som de är.
Snabbfakta syltlök
- Odlas tätt för att bli små och skördas tidigt.
- Kan användas som vanliga lökar.
- Blir efter inläggning sötsyrliga i sin smak.
- Vanligt tillbehör till många kalla och varma kötträtter och i sallader.
- Kan odlas upp till växtzon 7.