Med växter inomhus kan du åstadkomma en inredning utöver det vanliga. Stora blad, kaktusar och imponerande golvväxter utgör stommen i trendspaningen 2021. Och med rätt krukor förgyller och lyfter du hemmet ännu mer.

Trendiga inomhusväxter 2021

Vill du ha koll på de senaste trenderna?
Spana in de trendigaste växterna 2022.

Växttrender inom inredning har blivit ett hett ämne hos många svenskar. Vi ser ett antal olika trender inför 2021 efter att ha analyserat ett påtagligt konsumentintresse för olika växter.

1. Stora och imponerande blad – en växande trend

Det sitter i bladverket! Växter med stora, spännande blad ger inte bara en färgklick till interiören, det bryter även av tack vare de olika formerna. Prickiga, tvåfärgade och vackert skulpterade – med blad kan du säga det mesta.

Peperomia

Peperomiorna ha ett riktigt vackert bladverk och de kan växa med rankor i amplar eller vara som de är i krukor. Du kan hitta dem från mörkrött till ljusare grönt och mycket däremellan. Även bladstorleken kan variera kraftigt. Lyft en grafisk tavla med växten under, eller placera den tillsammans med andra unika bladväxter på en vit piedestal i vardagsrummet, som utstickande pjäs.

Tips på passande krukor
Rotsystemet på den här växten är tunt och grunt, så tänk på att hitta en rymlig kruka, gärna en betongkruka som är lika bred nedtill som upptill.

Caladium

En riktig godbit med blandad färgprakt i bladverket i nyanserna rosa, röda, vita eller grönt. Lyft detaljer i hemmet som kuddar, tavlor och lampor med dessa färger eller låt växten sticka ut i ett vitt och minimalistiskt hem som riktigt konstverk. Låt växten stå ljust så får bladen mer färg.

Tips på passande krukor
Eftersom dessa två växter är så delikata och konstnärliga i sig, kan det vara riktigt snyggt att bryta av med en rustik kruka i grått, alternativt en silverfärgad metallkruka för att tillföra ännu lite lyx. Då bladen är tvåfärgade kan det också vara en idé att använda en flerfärgad kruka för att lyfta bladens färger.

Lyckoklöver - Oxalis

Den kontrastrika och purpurfärgade växten är lätt att föröka. Ta upp rotknölarna på vintern, förvara dem i påse och väck dem till liv under våren igen. Växten förekommer i ett flertal varianter som du lätt kan mixa och matcha som du vill.

Tips på passande krukor
De färgrika blommorna gör att en mönstrad kruka eller en kruka i starkare färg passar extra fint. Ställ gärna flera varianter i olika krukor jämte varandra som skapar en röd tråd genom hela stillebenet.

2. Kaktustrenden – bli taggad på kaktusen

Taggiga suckulenter och stickiga kaktusar har länge ingått i svenskarnas inredningsidéer. Under 2021 fortsätter kaktustrenden att imponera med skulpterade former och varierande storlekar. Med olika krukor kan ditt kaktusarrangemang bli ett riktigt blickfång.

Cowboykaktusen - Euphorbia Cowboy

En stor, lättskött och karaktäristisk kaktus med flikigt bladverk och trekantiga stammar som för tankarna till Vilda Västerns torra ökenområden. De upprätta stammarna ser både mjuka och grafiska ut på samma gång. Den passar lika bra som enskild växt i ett hörn som den gör med andra bladväxter och kaktusar.

Ha lite tålamod de första åren med en stor kaktus. Den brukar växa till sig ordentligt först efter några år, så se till att ställa den ljust, plantera om i större kruka vartannat eller vart tredje år, och inte vattna för ofta så får den en bra start. Kaktusar har en tillväxtperiod under vår och sommar och en viloperiod under november-mars. Under viloperioden bör den stå svalt och under tillväxtperioden vill den ha rikligt med sol.

Tips på passande krukor
Ställ cowboykaktusen i en vit plastkruka eller i en terracottafärgad lerkruka med fat för att vackert smälta in i ett rum med trädetaljer.

3. Lättskötta växter

Det går inte att komma ifrån att de flesta efterfrågar växter som inte är alltför krävande beträffande vattning, läge och inomhusmiljö. Under 2021 ser vi flera tacksamma växter som inte skriker efter speciellt mycket omsorg.

Palettblad – Coleus

En lättskött växt med vackra blad som trivs i soliga fönster. De ger vackra färgskiftningar och kan bli riktigt höga, upp till 75 cm. Blanda varianter i gula, vita, lila, rosa och gröna nyanser och ta in riktigt mycket liv i din inredning.

Tips på passande krukor
Ställ dina palettblad i enklare krukor då växten i sig tillför en sådan prakt och färgrikedom. Vita, lerfärgade eller bruna krukor i lite mindre storlek är passande. Kanske till och med en glaskruka?

Begonia

Den kravlösa och vackra begonian blir en hit både tack vare sina bladverk och sina fina blommor. Välj forellbegonian med sina prickiga blad, eller rexbegonian alternativt kungsbegonian med sitt grönlila och imponerande bladverk.

Tips på passande krukor
Då begonior är så imponerande i sig blir en enklare kruka snyggare så att den inte tar för mycket uppmärksamhet från växten. Välj en mindre betongkruka eller kanske en krukkorg.

4. Stora växter för en tropisk känsla

Ta in mindre trädliknande växter och för in en “oversize-känsla” i hemmet. Stora växter är en het trend och kombineras väl med mindre växter eller kan sticka ut själva i ett hörn som statement. Den urbana djungeln passar in i såväl en lägenhet som i en villa.

Dieffenbachia

Med kraftfulla blad som ser ut att vara målade med pensel i grönvitt, blir dieffenbachian en av trendväxterna 2021. Den blir en vacker prydnadsväxt själv eller i en växtgrupp.

Tips på passande krukor
Välj en vit eller naturfärgad betongkruka, gärna i en mörkfärgad träställning eller på en lägre piedestal.

Yuccapalm - Yucca stem

Den här lättskötta växten kan växa till sig ordentligt. De långsmala bladen växer uppåt och ger en fin kontrast till andra växter runt omkring med lite mer runda blad.

Tips på passande krukor
Ställ yuccapalmen i en större kruka, gärna en vit keramikkruka eller en lerkruka. Då får rötterna chans att växa och färgkontrasterna till stammen och bladen blir riktigt fin.

Hitta din favorit bland våra trendiga växter

Läs mer

Kaktus - så lyckas du >>
Palettblad >>
Se sortimentet av gröna växter >>Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen