Gröna växter med färgsprakande bladverk eller stora blad hamnar överst på topplistan över trendiga växter. Ju fler växter, desto bättre. Men det är inte tal om slit och släng. Vi är måna om att ta väl hand om våra plantor, och vi väljer gärna växter som går att föröka.

Trendiga växter 2022

Växter är viktiga för vårt välmående. Nu vill vi ha det grönt omkring oss – i hemmet, på jobbet och i skolan. Anledningen är enkel; vi mår helt enkelt bättre omgivna av växter. Växterna hjälper oss att sänka axlarna och må bra.

Se våra trendiga växter

Trend 1

Ju fler växter, desto bättre

Trenden är tydlig; vi vill ha allt fler växter hemma. Stora och små. Hög och lågt. I vardagsrummet, i badrummet och på hemmakontoret. Samtidigt blir många av oss mer medvetna om miljön. I stället för att kasta, så räddar vi växter som börjar vissna eller som angrips av skadedjur. Vi tar också gärna sticklingar för att få fler växter.

Återvinning, byteshandel och delning är högaktuellt och i växtvärlden finns det massor med möjligheter att möta trenden. Genom att byta sticklingar med andra så får vi nya sorter, vilket är win-win för både växtälskare och planeten.

Trend 2

Växter med mönstrade och färgsprakande blad

Gröna växter är inte bara gröna. Många av de mest trendiga växterna just nu är gröna växter med bladverk i häftiga mönster och färger.

Alokasia

Alokasia (Alocasia) är utan tvekan en av årets mest trendiga växter. Denna tropiska växt känns igen på sina stora, vackra blad med tjocka, dekorativa bladnerver. Alokasia finns i många spännande varianter och storlekar, från de minsta på 20 cm till de största på en bra bit över metern. Ta till exempel ’Pink Dragon’ med sina ljuvliga ljusrosa stjälkar, ’Black Velvet’ med sitt sammetsliknande mörka bladverk eller ’Dragon Scale’ med smaragdgröna blad och marmorliknande bladnerver.

Se våra Alokasia

 

Kaladium

Med sina tunna, hjärtformade blad, spännande mönster och bedårande färger är Kaladium (Caladium) en trendig växt att räkna med 2022. Kaladium finns i många unika färgkombinationer, från skirt ljusa till djupt röda. På så sätt prickar Kaladium in trenden med mönstrade och färgrika blad. Men plantan är inte som alla andra, Kaladium är faktiskt en knölväxt. När dagarna blir kortare på hösten, går plantan i vila och då tappar den sina blad. Med rätt skötsel vaknar den till liv igen till våren, när dagarna blir ljusare. Det går att förlänga säsongen för med hjälp av växtbelysning!

Se våra Kaladium

 

Kalatea

Kalatea (Calathea) kan skylta med bladverk i fantastiska mönster. Bladen sträcker sig efter solen på dagen och sluter sig om natten. Variationen i bladverkets form är stor, från runda och ovala till spetsiga. Även färgerna varierar och går från ljus till djupt grön, många med lila undersida. Det finns med andra ord en kalatea för alla.

Se våra Kalatea

 

Fönsterfikus

Fönsterfikus (Ficus elastica) är en riktig retrofavorit. Nu är den tillbaka på allvar, med sina blanka, mörkgröna blad. Fönsterfikur är dessutom en mycket lättskött växt, precis som vi vill ha det!

Se våra Fönsterfikus

 

Palettblad

Palettblad (Coleus) är en återkommande favorit på listan över trendiga växter. Med sina färgsprakande bladverk i all världens kulörer, blir den en vacker inredningsdetalj som fångar blicken i hemmet.

En av anledningarna till palettblads popularitet är de är både lättskötta och enkla att föröka genom att ta sticklingar. Det rimmar väl med vår önskan om att ta vara på våra växter. 

Se våra Palettblad

 

Trend 3

Växter med stora gröna blad

I år vill vi ha tropiska växter med stora, vackra blad. Växterna ska gärna vara stora som träd. En sådan växt kan göra underverk med inredningen och sätter en harmonisk stämning i rummet. Genom att blanda flera typer av stora växter i olika höjder så kan du skapa en djungelkänsla att trivas i hemma.

Vit papegojblomma

Vit papegojblomma (Strelitzia) är en av de allra trendigaste växterna just nu. Den har imponerande stora, gröna blad som växer i solfjäderform. De stora exemplaren skapar en tropisk atmosfär i hemmet. Placera vit papegojblomma på golvet eller framhäv den lite extra genom att ställa den på en piedestal eller ett sideboard.

Se våra Papegojblommor

 

Fiolfikus

Fikus är ett trendigt släkte med stor variation. Fiolfikus (Ficus lyrata) med sina stora, gröna blad passar rakt in i årets trend. Bladen liknar fioler och växten tar gärna sin plats som en solitär i en stor kruka på golvet. Torka av bladen regelbundet så mår växten extra bra.

Se våra Fiolfikus

 

Monstera

Trendiga Monstera ’Deliciosa’ går att räkna med även 2022. De karaktäristiska bladen återfinns på posters och smycken och har blivit en central del av mångas inredning. Samtidigt får fler och fler av oss upp ögonen för att det finns andra typer av monstera, till exempel ’Adansonii’ (monkey mask) med sina ihåliga blad, eller den ovanliga ’Thai Constellation’ som är en genetisk mutation av ’Deliciosa’ med krämvita fläckar på bladen.

Monstera växter snabbt och du får enkelt en stor planta om den får stå på en plats där den trivs. Det är också populärt att föröka monstera genom att försiktigt ta skott och plantera i en egen kruka. Det går också att ta sticklingar av monstera genom att klippa av en stjälk och sätta i vatten. När stjälken fått rötter planteras den i en kruka.

Se våra Monstera

 

Trend 4

Växter som skapar en känsla av Medelhavet

Kanske är det alla inställda resor söderut som har fått medelhavsväxter att klättra på listan över trendiga växter. Tydligt är i alla fall att allt fler av oss plockar in medelhavskänslan genom växter som för tankarna till södra Europa. När sommaren kommer planterar vi ut växterna på terassen.

Syddracena

Syddracena (Cordyline) är en iögonfallande och lättskött växt med långa, tunna blad som trivs bra utomhus i både rabatt och kruka, så länge det inte är risk för frost. Den finns i flera olika färger, från friskt grön till vinröd.

Se våra Syddracena (Cordyline)

 

Olivträd och citrusträd

Både olivträd och citrusträd för utan tvekan tankarna till Medelhavet. De är tidlösa klassiker men inte mindre trendiga för det! Olivträd är vintergröna, långsamtväxande träd med karakteristiska grågröna blad med silvervit undersida. Citronträd kan ge saftiga, gula citroner och trädets blommor doftar ljuvligt! Båda träden trivs bra utomhus på sommaren men vill gärna flytta in till en sval, ljus och fuktig plats på vintern.

Se våra Citrus- och Olivträd

 

Flera tips och rådOlivträd

Höjd 80 cm, Grå

199:-
Läs mer

Citron på stam

Ø21 cm, Gul

599:-
Läs mer

Monstera

Höjd 70 cm, Grön

499:-
Läs mer

Vit papegojblomma

Höjd 80 cm, Grön

499:-
Läs mer

Fiolfikus

Höjd 50-70 cm, Grön

299:-
Läs mer

Fönsterfikus 'Melany'

Höjd 70 cm, Grön

599:-
Läs mer

Filodendron 'White Measure'

Höjd 30 cm, Grön

129:-
Läs mer

Vit papegojblomma

Höjd 60 cm, Grön

299:-
Läs mer

Monstera

Höjd 120 cm, Grön

1099:-
Läs mer

Fiolfikus

Höjd 100 cm, Grön

799:-
Läs mer

Syddracena 'Verde'

Ø21 cm, Grön

399:-
Läs mer

Fiolfikus Bambino

Höjd 25 cm, Grön

9990
Läs mer

Kalatea 'Medallion'

Höjd 50 cm, Grön

299:-
Läs mer

Kalatea 'Mirosha'

Höjd 80 cm, Grön

449:-
Läs mer

Fönsterfikus 'Robusta'

Höjd 30 cm, Grön

9990
Läs mer

Marmorblad

Höjd 30 cm, Grön

9990
Läs mer

Alokasia 'Black Velvet'

Höjd 25 cm, Grön

129:-
Läs mer

Kalatea 'Freddie'

Höjd 30 cm, Grön

9990
Läs mer

Palettblad 'Spacecake'

Ø12 cm, Flerfärgad

8990
2 för 159:-
Läs mer

Rundkalatea

Höjd 30 cm, Grön

9990
Läs mer

Fönsterfikus ’Ruby'

Höjd 30 cm, Grön

9990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen