Trender som kommer igen och växterna som hänger med. Visst är det lite kul när växter är nostalgi för vissa och nya upptäckter för andra. Säkert har vi alla olika associationer till växer från förr som återigen blir vanliga i våra hem.

Trendiga retroväxter

Retroväxter från 1970-1980-talet

 • Yuccapalm
  En lättskött retroväxt som nu kommit i ny tappning där stammen är formad som en elefantfot. Kräver endast ett minimum av skötsel och kan placeras både i fönster och en bit in i rummet.
   
 • Saintpaulia
  En sockersöt liten växt som för många för tankarna till mor och farföräldrar, gärna två saintpaulia i samma fönster och några sticklingar på uppväxt i ett rum som inte används. Förr bara med enkla blommor, nu finns även sorter med dubbla blommor, nästan som små rosor. Fin att plantera i flertal i stor skål eller kruka.
   
 • Crassula – paradisträd
  Kanske har den aldrig gått ur tiden men säkert är att den är mer populär än någonsin. Paradisträdet passar för oss alla. Tålig och trofast står den pall för både torka och värme. Ett extra plus för crassula släktet som den tillhör, är att de arbetar för att rensa luften och tillföra mer syre i våra hem. Kan stå lite kallare på vintern och då kommer den också att blomma fint med vita blommor på våren/försommaren.
   
 • Palettblad
  Ett roligt växt som gladeligen låter sig föröka med sticklingar och på så vis ofta ges som present vänner emellan. Bladens färg varier mycket och den har en häftig växtkraft, passar både inomhus som krukväxt och ute i krukor och planteringar under sommaren. Lätt att föröka med frö.
   
 • Elefantöra
  En sann sjuttiotalare som nu syns överallt igen. Härligt grön växt med runda blad som tål att glömmas bort då och då. Pryder de flesta platser i hemmet, gärna där den kan få lite plats runt om. Bjussar gärna på små sticklingar vid sidan om som försiktigt kan skiljas från modern för plantering i egen liten kruka.

Retroväxterna från 1950-1960-talet

 • Klöver
  Skir växt som går och sover under nattens timmar genom att bladen fäller ihop sig. Blommar med små klocklika blommor i vitt eller rosa. Kan stå ute under sommaren på skuggig till halvskuggig plats. Övervintrar årets mörkaste månader med rotknölar i jorden. Ställs därför undan mörkt och i rumstemperatur mellan oktober och mars då den klarar sig helt utan vatten. När vårljuset återvänder tar man fram den, planterar om, vattnar och allt startar om igen. Mycket långlivad och lättskött.
   
 • Doftpelargon
  Doktor Westerlund kanske är den vanligaste sorten av doftpelargon som fått ett nytt uppsving. Doftpelargoner har en mycket aromatisk doft, särskilt om du rör vid bladen. Växer kraftigt under sommaren i soliga lägen och kan med lätthet förökas med sticklingar. Trivs utmärkt utomhus i stora krukor under sommaren.
   
 • Monstera
  Topptrendig grönväxt som gör sig fint i allt från fönster till ampel till att ta hela hörn i anspråk beroende på storlek. Stora häftiga blad som får djupa flikar ju äldre de blir. Har utvecklats i fler sorter med mindre blad, brokiga blad och så vidare.
   
 • Begonia
  Ännu en blommande krukväxt som är på återtåg. Sortvariationen är stor där många gillas främst för blommornas skull och andra har utvecklats till att uppskattas för sina fina blad i mörkröda, nästan svarta nyanser och mönster.
   
 • Sanseveria – svärmorstunga
  En sann retroväxt som tål det mesta. Bladen växter kaxigt rakt upp och finns i både gröngula och grönvita variationer. Behöver bara vattnas någon gång i månaden och kan om du tycker den blir för stor delas och planeras i fler krukor.

Bubblare

 • Suckulenter - lättskötta och med otroligt stor variation.
 • Pillerfikus - väldigt lättskött och tålig.
 • Fikon - har varit trendig länge.
 • Sparris - Framförallt Asparagus densiflorus.

Se mer om växttrender

Höstens heta växttrender >>
Växt- och odlingstrender >>Pillerfikus

Höjd 40 cm, Grön

279:-
Läs mer

Elefantöra

Höjd 25 cm, Grön

9990
Läs mer

Monstera

Höjd 60 cm, Grön

279:-
Läs mer

Palettblad 'Bourbon Street'

Ø12 cm, Flerfärgad

8990
2 för 159:-
Läs mer

Bajonettlilja ‘Fernwood’

Höjd 35 cm, Grön

179:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen