Daggmaskarna – de nyttiga trädgårdsmästarna

Att daggmaskar är viktiga för jorden har nog inte undgått någon, men exakt vad de gör är kanske är lite mer okänt. Här gräver vi oss djupt ner i de slingriga maskarnas värld.

Daggmaskarna – de nyttiga trädgårdsmästarna

Att daggmasken är viktig för våra odlingar vet vi. Redan i det antika Grekland kallade filosofen Aristoteles maskarna för ”jordens inälvor” och i Egypten lät drottning Kleopatra (69-30 f.kr) utlysa ett totalförbud mot att föra ut dem ur landet eftersom de gjorde så mycket för jordens bördighet. Men vad gör de därnere egentligen? Svaret är massor!

Osynlig hjälp i trädgården

När daggmaskar äter organiskt material som till exempel löv och växtrester bryts det ner och näringsämnen och mineraler blir tillgängliga för nya växter. Daggmaskarna har hjälp av de riktigt små mikroorganismerna och de föredrar också att äta löv och annat som ”förtuggats” lite av dem. Men mikroorganismerna har även nytta av maskarna. De gillar maskbajs som består av organiskt material och jordpartiklar, när det finns gott om mask ökar därför mikrolivet och blir mer aktivt.

Tack vare mikrolivets och daggmaskarnas samarbete blir jorden porös och luftig och håller näring, syre och vatten på ett bättre sätt – och växterna trivs. Allt i jorden hör samman på ett mycket finurligt sätt.

Bild: Liselotte Roll

Bra för rötterna

Daggmaskar blandar även om jorden, drar ner löv och växtdelar uppifrån markytan och transporterar upp näringsämnen och mineraler från djupt liggande jordskikt så att växternas rötter lättare kan nå dem. Gångarna som maskarna lämnar efter sig kan dessutom användas som en slags luftiga ”motorvägar” som rötterna kan använda, det är enklare för dem än att tränga fram i den mer kompakta jorden. Dessa gångar ger dessutom mer syretillförsel vilket gynnar rötterna

Maskgångarnas innerväggar är täckta av slem som håller dem stabila. Slemmet innehåller även näring som växterna kan använda. Exempelvis är kvävet i gångarna mer lättillgängligt än det som finns i jorden runtikring.

Daggmaskar håller jordar friskare

Genom sitt arbete hjälper daggmasken till att skapa en mullrik jord och därför är det bra att ha så mycket mask som möjligt i alla sorters jordar. En lerblandad sandjord blir mer näringsrik med hjälp av daggmask och en lerjord mer lucker.

Som om inte detta vore nog kan daggmaskarna i sina magar neutralisera många skadliga bakterier och svampar som de fått i sig under sin färd i jorden, de bidrar därmed till en mer välbalanserad och friskare jord. Det masken lämnar efter sig innehåller även ett sorts antibiotika som dödar vissa skadliga svampar och bakterier i jorden.

Många olika arter av maskar

Det finns mängder av olika sorters maskar och de tros ha funnits på jorden i nästan tvåhundra miljoner år. När de första växterna dök upp utvecklades daggmaskarna i snabb takt. Daggmaskar av olika arter trivs i skilda miljöer, de kan till exempel finnas i åkermark, i skogsjordar, i trädgården, men även i sötvatten. En del arter lever djupt ner i marken medan andra lever närmare ytan. I trädgården är det främst daggmaskar och dyngmaskar som vi har nytta av.

Så här gynnar du daggmaskar

  1. Ge dem organiskt material
    Daggmaskar vill ha massor av kompost, stallgödsel, gräsklipp, bokashi och liknande. Det senare ger massor av mask på kort tid.
  2. Skapa en ostörd miljö
    Daggmaskar mår mycket dåligt av jordfräsar och spadar därför är det bra att täckodla, marktäcka eller använda sig av No dig metoden, det vill säga metoder där grävning i största möjliga mån undviks – då får maskarna lugn och ro och kan föröka sig.
  3. Ge dem ett bra klimat och fukt
    De flesta daggmaskar gillar en temperatur på runt tio grader och en fuktig jord. Täckodling gynnar maskarna eftersom täcket skapar ett varmare klimat därunder. Jorden hålls dessutom fuktigare och det blir överlag ett jämnare klimat. Maskarna kan då föröka sig en bra bit in på hösten och de kommer också igång tidigare på våren. I en täckodling skyddas maskarna även bättre mot de som gärna vill äta dem som fåglar, grodor, sorkar och näbbmöss.
  4. Ge dem ett neutralt pH
    De flesta maskar vill inte ha för sur jord, de trivs därför bäst i medeltung ler till lätt sandjord och i mull. Torv gillar de inte alls.
  5. Undvik gifter
    Allt levande mår daggmaskar bäst utan gifter, konstgödsel tål de i liten mängd, men de kan skadas på sikt.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Läs mer

Mikroliv - trädgårdens minsta medhjälpare >>
Svampar – växternas backup
Nedbrytare - mulltillverkande insekter i land och rabatter >>

Du är här:


Kompost Urban Garden

15 L, Grå

529:-
Läs mer

Grep Xact Fiskars Fiskars

Längd 120 cm

679:-
Läs mer

Kompostbehållare Garden Easy

300 L, Svart

799:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen