Gröna tips för en klimatsmart påsk

Återvinna påsken! Blommor, ägg och mycket annat kan bli till nytta igen och gynna grönska både inomhus och i trädgården. Här är tipsen som gör påsken mer hållbar.

Gröna tips för en klimatsmart påsk

Nästan allt vi använder har sitt ursprung i naturen, därför bör vi se till att ge tillbaka så mycket vi bara kan. Vid storhelger som jul och påsk, då vi ofta konsumerar lite mer än vanligt är det extra betydelsefullt. Och när det gäller påsken är det inte svårt. Våren och odlingssäsongen är på gång och papper, växter, påskris och annat kan lätt uppgå i trädgården på olika sätt. Här är några av påskigheterna som lätt kan återvinnas:

Förbättra jorden med äggskal

Inget känns kanske mer påsk än ägg och skalen är en fantastisk resurs i trädgården. Äggskal innehåller bland annat mineraler och kalcium, krossade tillför de därför jorden viktiga ämnen, använd dem gärna i både rabatter och i krukor. 

Halva äggskal är även utmärkta som krukor till små frösådder, när det är dags att sätta ut plantorna är det bara att krossa skalen en aning och gräva ner alltihop.

Skalen kan också fyllas med söta små blombuketter och hängas i påskriset som dekoration istället för fjädrar – då dessa ofta behandlas med kemikalier och i många fall rycks från levande fåglar.

Använd påskriset i trädgården

Använd gärna ris från något träd eller buske som beskurits. När påsken är över kan du använda kvistarna i en odlingsbädd, en så kallad hügelbädd, som ger långsiktig näring eller bygga fina växtstöd av dem. Ett annat sätt att återvinna dem är att lägga dem i den vanliga komposten där de ger ett viktigt tillskott av kol.

Vill du ha nya träd eller buskar kan du låta kvistarna stå kvar i vatten tills de får rötter och därefter plantera ut dem.  

Lägg papper i komposten

Allt papper som inte innehåller gifter passar fint i komposten, de ger precis som trä ett tillskott av kol som mikrolivet behöver. Fina påskägg kan förstås också sparas till senare år eller användas som krukor vid nysådder.

Använd kaffe och kaffesump som växtnäring

Efter påskkaffet kan du använda både slattar och sumpen som växtnäring, kaffe innehåller nämligen en hel del kväve och dessutom en del kalium och fosfor. Slattar blandas med vatten (1+10 delar) och kan användas som gödning ungefär en gång i halvåret. Kaffesumpen går att sprida tunt direkt i rabatterna, har du tur skrämmer doften också bort en och annan katt som vill använda din rabatt som toalett.

Låt påskblommor och kryddväxter leva vidare utomhus

Låt påskens härliga lökar som hyacinter och narcisser få flytta ut när de blommat över, då ger de tidig vårmat till insekter nästa år och åren därpå. Narcisser som påskliljor och pingstliljor sätter du på cirka 15 cm djup, små lökar sätts grundare. Knipsa av blommorna, men låt stjälkar och blad vara kvar och vissna ner och ge kraft till löken. Planterar du ut ett par krukor varje år kan det med tiden bli ett vackert fält av påskliljor och andra fina vårblommor.

Många av de kryddor vi använder på påskbordet går att plantera om utifall det finns lite grönt kvar. Det är inte alltid de tar sig då rotsystemen ofta är väl täta, men ofta går det alldeles utmärkt. 

Miljövänlig påskpyssel

Kan pyssel vara hållbart? Jo men visst! Du kan till exempel så gräs i halva äggskal, plantera vårlökar i vackra glas (som du senare planterar ut) eller färga ägg med växter istället för med kemikalier. Lökskal, blåbär, rödbeta, gurkmeja och spenat ger väldigt vackra naturliga färger och processen är enkel, blanda bara en nypa salt och en liten skvätt ättika i kokvattnet, blanda med den växt du valt och koka ägget som vanligt. 

Grön påskmiddag

Låt påskmiddagen bli en ekologisk och grönskande fest och använd det som är i säsong. Spenat kan skördas redan nu om den vintersåtts, men det finns även spännande ogräs som är ätliga och blommar under tidig vår, till exempel löktrav.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd



Lavendel 'Felice'
Medlem 25%

Lavendel 'Felice'

Ø10,5 cm, Blå

5990
Läs mer

Lavandin 'Grosso'

6-pack, Blå

179:-
Läs mer
Zonalpelargon ’Lavina’ Årets pelargon 2024
Nyhet

Zonalpelargon ’Lavina’ Årets pelargon 2024

Ø13 cm, Lila

7990
Läs mer

Lewisia 'Mountain Dreams'

Ø13 cm, Flera färger

8990
Läs mer
Skärmlavendel på stam
Medlem 25%

Skärmlavendel på stam

Ø14 cm, Blå

199:-
Läs mer

Stenpartiväxter

6-pack, Flera färger

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen