Järnek – plantering och skötsel

Järnek är en populär växt, idag liksom historiskt sett, och är dessutom vida mytomspunnen som en växt som inte bara sägs ha magiska egenskaper utan också har använts som läkemedel. Dess historia går att hitta mycket om och något som ofta lyfts fram med detta intressanta träd eller buske är att det är väldigt giftigt, framför allt de klart lysande röda bär som järneken producerar.

Järnek – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Ilex
Familj: Järneksväxter (Aquifoliaceae)

Plantera järnek

Järnek har ikoniskt spetsade blad, med närmast nålvassa spetsar, men trots alla dessa egenskaper och former så älskas trädet av många, både som träd, enskilda buskage eller som häckar. Den vanliga järneken är inte speciellt vanlig i Sverige och direkt svårodlad på de flesta platserna i vårt land. Därför är Blå järnek att föredra, som är betydligt mer tacksam att plantera och ta hand om än vad ursprungsväxten är. 

Använd järnek som häck, solitär eller samplantera

Det går att placera järneken lite var som helst beroende på önskemål och syfte. Den växer relativt snabbt, omkring 50 centimeter per år och är vanligt förekommande som häck, men går lika bra att använda som buskage i samplanteringar med andra vintergröna växter eller som en enskild växt som får lysa med prakt och vacker grönska, toppat med blommor och bär. Järneken växer ofta upprätt och i pyramidform, vilket gör den väl anpassad till att både ha som fina enskilda växter och i kombination som häck.

Vill man undvika att järneken producerar bär, och är mer ute efter den där täta och intensiva grönskan så kan man med fördel välja den blå järneken av hankön och klippa till dem till häck allt eftersom växten växer till sig.

Skötselråd järnek

  • Placering
    Järnek har inga speciellt högt ställda krav på placering, men det är rekommenderat att växterna får stå i hyfsat skuggiga lägen där de också kan erbjudas skydd för vind och väder, speciellt som ungplantor.

  • Vintertäckning
    Planerar man att odla för en häck så kan det vara aktuellt att skydda växterna för den absoluta kölden under vintern med fiberduk, tillika den allt för starka solen som kan ge bladsveda. Den klarar dock soliga lägen, men för att den ska må så bra så möjligt är det viktigt att den har etablerat sig väl i jorden.

  • Jord
    Planteringsjord är ett utmärkt val av jord för att din järnek ska trivas i din trädgård. Så länge jorden är näringsrik, full av mull och har en bra dränerande förmåga så kommer den att må bra och växa till sig på ett fint sätt.

  • Gödsel
    Vanlig trädgårdsgödsel eller kogödsel är att rekommendera med jämna mellanrum.
     
  • Vattning
    Järneken vill gärna ha det medelfuktigt, se till att vattna extra om torra perioder uppstår.
     
  • Beskärning
    Beskärning görs under juli till september, med det är inte nödvändigt om du inte vill.

I Sverige

Järnek är en väldigt intressant växt, som växer antingen som träd eller som buske. Här i Sverige är den tämligen ovanlig, till den grad att den i inhemsk variant är rödlistad – vilket betyder att arten är akut hotad. Järnek finns dock i många olika varianter och har steg för steg förädlats genom åren för att hitta mer härdade varianter. Det ska dock sägas att järneken är en växt som trivs allra bäst i ett klimat som är ganska milt och hårda vintrar är förödande för växten. Det är vintrarna som har gjort att våra inhemska varianter har frusit ner, och idag finns det som sagt bara ett fåtal kvar.

Det här betyder också att det är tämligen svårt att hitta lämpliga platser för odling av vanlig järnek i Sverige, men det går om man håller sig i växtzon 1, eller i vissa lägen växtzon 2. Det är med andra ord en utmaning att lyckas med järnek i Sverige, men det är möjligt där klimatet och omgivningen är mer skonsam.

Blå järnek

Det betyder dock inte att du inte kan odla järnek, bara det att den vanliga inte är aktuell. Det finns korsningar som är framodlade för att klara riktigt tuffa områden och där är blå järnek verkligen en variant av växten som briljerar, då den går att odla upp till växtzon 6. Med hjälp av denna förädling kan järnek växa på flera håll i landet som härdiga hybrider.

Den blå järneken är dessutom smidig och lätt att beskära, samtidigt som den når en höjd på max 2,5 meter, vilket gör den till ett utmärkt val för häck. Den växer sig tät och tjock, med taggiga blad och vackra men giftiga bär som är en delikatess hos fåglar. Allt eftersom att åren går så växer sig denna variant av järnek riktigt tjock och kraftfull att det blir närmast omöjligt att ta sig in i den. Med åren så kan också bladen ändra karaktär och tappa sina taggiga karaktärsdrag och istället bli helt runda.

Fakta järnek

  • Växer oftast som buskar i Sverige, men kan bli upp till 15 meter hög som träd
  • Är vintergrön med vackert gröna blad året om
  • Blommar någon gång mellan maj och juni
  • Blad och frukt är ett populärt pynt att använda sig av under julen
  • I Sverige är arten rödlistad, det vill säga att den är akut hotad som inhemsk art
  • Trivs allra bäst i landets södra och sydvästra delar
  • Väldigt giftiga bär som skapas, dessutom omfattande pollinering som kan orsaka besvär

Goda råd om häckväxter

Tips till hur du planterar häck >>
Gör så här och lyckas med din häck >>
Råd för beskärning under JAS-perioden (juli, augusti, september) >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen