Ett mänskligt historiskt arv – det är vad kål och alla dess olika former representerar. Enligt vetenskapliga rön så har vi människor odlat kål sedan förhistorisk tid. De riktigt gamla fynd man gjort talar för att kål odlades redan under yngre stenåldern i centrala Europa, men det var först under vikingatiden som kålodlingar satte sig här i Norden.

Kål – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Brassica oleracea
Familj: Korsblommiga växter (Brassicaceae)

Odla kål – både för nybörjare och proffs

Det finns en kålsort för alla, oavsett om man är nybörjare i trädgården eller om man för tionde året i rad försöker lyckas med att få sina kålodlingar precis som man vill ha dem. Olika typer av kål kräver också olika typer av jordar att växa i, och det här med omsorg är ett ständigt gissel när det kommer till olika typer av kål. För den oerfarne så är det rekommenderat att prova på grönkål, spetskål eller palmkål, dels för att få en enklare form av kål att lyckas med och en känsla för hur de är att odla.

Vill man däremot satsa stort på sin kålodling och odla fram mer svårodlad kål så kan man istället testa på vitkål, rödkål, savoykål, blomkål, broccoli eller brysselkål. Att det är svårt betyder inte att det är omöjligt, bara det att själva skötseln och förberedelserna behöver ges mycket mer tid. Just dessa kålsorter kräver mycket näring och vill ha en något lerig jord fylld av kväve för att trivas.

Kål är också beroende av fuktiga jordar, så genom att exempelvis täcka över jorden med gräsklipp så kan fukten kring kålens rötter, som är väldigt känsliga, bevaras.

Skydda kålen med fiberduk

Det är inte bara oss människor som kål lockar – det är också en grönsak som lätt blir angripen av diverse skadedjur. Jordloppor, kålfjärilar, kålflugor, sniglar och olika sjukdomar drabbar lätt kålen.

Det absolut bästa sättet att komma till bukt med detta problem är att hela tiden ha dina odlingar täckta helt med fiberduk, men inte ens det räcker alltid. Kolla därför dagligen till din kålodling så att du inte har ovälkomna gäster på besök som förstör dina odlingar. När det gäller sjukdomar så är det bästa sättet att undvika dem växelodling, vilket betyder att du inte odlar kål på samma ställe som du gjorde året innan.

Eftersom att kål har många olika sorter med olika förutsättningar så gör du bäst i att kolla upp respektive variants krav på odling och skötsel för att få bäst resultat.

Kål delad

Kål har inte enbart utgjort en basföda för många människor under en lång tid, utan det är också ett hälsosamt livsmedel som gör oss alla gott. Så för en lång mänsklig tradition vidare – odla kål i din trädgård du med!

Snabbfakta kål

  • Finns i en mängd olika populära sorter, som grönkål, vitkål, rödkål och blomkål.
  • Kom högst troligt till Norden via England under vikingatiden.
  • En central och viktig del av vår kost, nu som då.
  • Är olika härdiga beroende på sort – finns allt från lättodlat till större utmaningar.
  • Väldigt hälsosamt och fullt av nyttiga ämnen som håller oss friska, speciellt i broccoli.

Fler odlingstips och skötselråd

Lär dig mer om grönkål >>
Enkla råd för att odla egna kålväxter >>
Tips: odla i pallkrage >>

Du är här:


Kål Pak Choi 'Summer Breeze'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Kål Pak Choy 'White stemmed'

2490
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen