Locka igelkottar, ekorrar och fåglar till trädgården

Vad vore naturen utan smådjur? Igelkottar, ekorrar och fåglar är en stor del av trädgårdslivet – och de är inte bara trevliga, de gör dessutom stor nytta. Så här får du dem att välja just din trädgård.

Locka igelkottar, ekorrar och fåglar till trädgården

Vill du vakna till fåglars kvitter eller få besök av andra smådjur krävs en naturlig trädgård. Mångfald är ordet och det innebär att det finns ett flertal olika växter, träd och buskar. Dessutom får det gärna finnas ytor som är lite mer ”ostädade ” som exempelvis komposter, högar med gammalt ris, stenhögar eller kanske en hörna med ogräs. Vattendrag som dammar är också populärt, det lockar törstiga djur – och som en bonus även grodor och salamandrar.

Mångfaldsträdgård

I England kallas mångfaldsträdgårdar för Wildlife gardens och idén om dessa naturliga trädgårdar sägs ha kommit just därifrån. England har som de flesta andra länder i världen förlorat många arter och alla insatser är viktiga, både där och här. Enligt WWF har de vilda ryggradsdjuren minskat med närmare 70 procent i världen sedan 1970-talet och de fortsätter att minska. Djuren behöver helt enkelt vår hjälp.

Men en vild trädgård? Det låter kanske rörigt, men det går faktiskt att få en fin harmoni även i en sådan. Genom att matcha färger och bladverk och gruppera olika sorters växter ser det ofta väldigt vackert ut.

Läs också:
Woodland – ta in skogen i trädgården

Vad behöver djuren?

När vi planerar en trädgård för fler djur är det viktigt att tänka på deras grundläggande behov, vad gillar de olika djuren att äta? Finns det vatten att dricka? Finns det skydd och boplatser? Om din trädgård tillgodoser behoven är det sannolikt att några spännande arter kommer att bosätta sig i just din trädgård. Så ge igelkotten en rishög och koltrasten ett snår, det kommer att löna sig. När det gäller växtval så är det ofta bra att välja växter som redan finns lokalt, till exempel ängsväxter, då är insekter och fåglar redan vana vid dem.

Undvik gifter

I en mångfaldsträdgård ökar antalet näringskedjor och det har vi stor nytta av, många djur och rovinsekter äter exempelvis skadeinsekter. För att allt ska fungera som det ska bör vi dock undvika bekämpningsmedel eftersom det stör näringskedjorna.

Så lockar du igelkottar

Igelkottarna är starkt hotade och antalet minskar snabbt. Milda vintrar är en orsak då de gynnar grävlingar som i sin tur äter dem, ett annat hot är robotgräsklippare – om du inte kan undvika dem helt så använd dem bara mitt på dagen då igelkottarna är som minst aktiva.

Igelkottar föredrar snåriga platser och håller gärna till i rishögar eller komposter, var därför alltid försiktig när du flyttar eller rör runt i dem.

Matmässigt uppskattar igelkottarna mask och gärna lite extra gott i form av ägg, frukt eller katt/hundmat (som inte innehåller fisk). Du bör undvika att ge dem mejeriprodukter då de är laktosintoleranta.

Så lockar du ekorrar 

Ekorrar är underbart söta. Sätt upp en ekorrholk eller plantera något av dess favoritträd, gran, tall eller hassel för att locka dem till trädgården. Du kan även lämna kvar äldre och ihåliga träd, det gynnar även fåglar och insekter. 

Frön från gran- och tallkottar samt hasselnötter är favoritmaten, men de äter också annat som till exempel solrosfrön. Ekorrar vill också ha vatten, men vattenkällan bör ha minst en sida där det går att ta sig upp, till exempel en liten strandkant, annars kan de lätt drunkna. Vattentunnor bör helst säkras med lock eller nät.

Så lockar du fåglar 

Fåglar vill ha skydd i form av snår, buskage och träd, ser du dessutom till att det finns växter som har ätbara bär eller frukter blir din trädgård extra lockande. De behöver också vatten att dricka och bada i, men helst på ett ställe där inga katter eller andra rovdjur kan komma åt dem. 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och rådTuja 'Brabant'
Köp fler spar mer

Tuja 'Brabant'

Höjd 80-100 cm, Grön

179:-
Läs mer

Japanskt prydnadskörsbär 'Kanzan' på stam

Höjd 140-160 cm, Rosa

1399:-
Läs mer
Kompost Urban Garden
Rea 25%

Kompost Urban Garden

15 L, Grå

39675 529:-
Läs mer

Fågelbad på pinne

Längd 85 cm, Brun

399:-
Läs mer

Kompostgaller

Höjd 90 cm, Grön

219:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen