Ramslök – odla din egen
Ramslöken med sina vackra stjärnlika vita blommor och breda gröna blad är en växt lika ståtlig och grann som den är användbar. En del har valt att kalla denna lökväxt för skogsvitlök, då den påminner om vitlök i sin smak, men där det är bladen som används i matlagningen snarare än löken.
Vetenskapligt namn (Latin): Allium ursinum
Familj: Lökväxter (Amaryllidaceae)
Odla ramslök själv - så gör du
Ramslöken går bra att odla upp själv i trädgården, även om den i vild form hellre föredrar att växa i en fuktig och skuggig lövskog där den får möjlighet att sprida ut sig ordentligt. Den är däremot inte att betrakta som en av de enklare lökarna att driva upp från frösådd, så för den som vill göra det är det bra att förbereda sig på att det kan ta tid och att man troligen kommer att möta motgångar på vägen innan man lyckas.
Om du vill hitta ett enkelt sätt att lyckas är det istället rekommendera att du sätter ner färska lökar och plantor eftersom dessa är betydligt mer tacksamma att odla, oavsett var i landet du bor. Du kan dessutom skörda redan första året, och trivs de så sprider de sig på egen hand i din trädgård.
Steg för steg - ramslöksodling
- Tid för plantering
Eftersom denna lökväxt ska hanteras i färsk form kan du plantera om din ramslök när som helst under året. Men bäst förutsättningar får ändå dina plantor om du flyttar löken under tidig höst eller tidig vår, då det är något svalare och fuktigare i jorden och lökarna börjat rota sig igen. När du har tagit upp lökarna från marken är det viktigt att de snabbt återförs i jorden. Om detta inte är möjligt rekommenderas det att du under tiden sätter ner ramslökarna i en kruka, och ser till att förvara dem svalt i väntan på sin plantering. - Placering
Då ramslöken trivs bäst under skuggiga eller halvskuggiga förhållanden är det bäst att plantera dina lökar där de får just detta. Det kan vara en skuggigare lund, under ett buskage eller vid skuggsidan av en vägg. Undvik att plantera i krukor eller pallkragar då detta ofta blir för varmt för ramslöken. - Jord
Jorden bör vara lucker, mullrik och väldränerad med ett högt pH-värde för att dina lökar ska trivas som bäst. Genom att blanda i lite sand eller grus, och lite vedaska i jorden så får du upp kvaliteten i jorden innan plantering. - Planteringsavstånd
Plantera ner lökarna djupt, så att toppen av löken får ungefär 5-10 cm jord ovanför sig. Om löken grönskar så ska även den ljusa delen av blasten ner i jorden vid plantering. Tillför gärna lite näring, typ kväverik hönsgödsel, algomin eller annan grönsaksgödsel i samband med planteringen, och se till att vattna direkt efter att plantorna är satta i marken. - Vattning
Spridningen av ramslöken sker genom att lökarna, som ofta sitter i tuvor om 20 – 30 st, börjar dela sig, och genom att fröna från blommans frökapslar faller till marken. För att de ska ha en chans att gro behöver marken vara fuktig.
Ramslök betraktas som en relativt sällsynt art som har sin spridningsgräns norröver i landet, ungefär i linje med Gästrikland. I Blekinge är ramslöken även lokalt fridlyst, även om den inte är att betrakta som utrotningshotad. Denna unika växtart kan du dra nytta av såväl inom matlagningen som för medicinsk användning, och den är även ett konstverk i sig självt i trädgården under blomningssäsongen då den breder ut sig som en vacker matta av vita blommor.
Skötsel - var växer ramslök bäst
För att få dina lökväxter att trivas så bra som möjligt och sprida sig i rabatten så finns det ett par saker som är bra att hålla koll på. Till att börja med är läget a och o för denna växt, och om du vill få denna hyresgäst att stanna i din trädgård så vill den ha ett boende som är skuggigt, svalt och fuktigt.
Se till att jorden runt dina ramslökar är kalkrik med ett högt pH-värde, då trivs den som allra bäst. Därför kan du med gott samvete tillföra näring till dina ramslökar i samband med planteringen, i form av att du blandar ner lite kalkrik sand eller grus tillsammans med vedaska.
En sällsynt växt med många användningsområden
Inom matlagningen är ramslöken vanligen använd som kryddört, där den används för sin starka smak som påminner om vitlökens. Om den upphettas tappar den däremot sin smak och sina näringsämnen, så av den orsaken är det kanske vanligare att den används i rå form – och då gärna i sådant som potatissallad, soppor eller i en pesto.
Förutom sin plats i köket har denna lökväxt visat sig ha en starkt antibakteriell verkan, varför den också används som ett naturligt antibiotikum. Den sägs kunna förebygga åderförkalkning, lindra väderspänningar och motverka blodproppar. Hela växten kan tas till vara på ett eller annat sätt.
För dig som odlar din egen ramslök hemma får du dessutom möjligheten att njuta av dess vackra blommor, som i sig själva nästan är anledning nog att ha ramslök i trädgården. De kommer igång under våren och blommar sedan graciöst under sommaren med sina vita stjärnliknade blomster. Det är en fröjd för ögat att ha ramslök i trädgården.
Snabbfakta ramslök
- Ramslöken är ganska sällsynt i det vilda.
- Blommar i maj-juni.
- Dess blanka och gröna blad påminner om liljekonvaljens blad.
- Smaken av ramslök går att jämföra med vitlök.
- Blir cirka 15-45 cm hög.
- Dess vita blommor kommer i toppställda flockar på växten.
- Växer vilt i Sverige, men bör plockas med försiktighet då dess blad är så pass lika den dödligt giftiga liljekonvaljens blad och därför skapar en risk för förväxling.
Mer inspiration till att odla lökväxter
Tips för odling i pallkrage >>
Starta en egen ekologisk odling >>