Ready to pick – lyckas med skördeklara växter

Har du alltid drömt om en egen örtagård med skördeklara växter, redo att plockas och ätas? Det behöver inte vara så komplicerat att nå dit. Med förodlad och skördeklar paprika, gurka, tomat eller jordgubbe behöver du bara plantera ut för att njuta av frukt och grönsaker – ready to pick.

Ready to pick – lyckas med skördeklara växter

Skördeklara växter i pallkrage, kruka eller direkt i marken

Vad finns det egentligen att tänka på när du vill lyckas med dina skördeklara växter under sommaren? Det är viktigt att veta hur plantan vill ha det för att trivas och växa. Visste du till exempel att jordgubbar trivs bra i amplar? Där hänger de högt, luftigt och utan risk för att bli uppätna av sniglar. I en ampel minskar även risken att jordgubben vissnar av fukt eller kontakt med jord.

Om du har kunskap om växtens trivsel, ökar också chansen att få skörda fler gånger och njuta ännu mer.

Skörda jordgubbe, tomat, äggplanta och chili

Det finns många olika skördeklara växter att välja på, de flesta trivs bra i soligt läge på balkong, i trädgårdsland och i pallkrage.

  • Skördeklar chili – trivs i varm sol med väldränerad, näringsrik jord. Torkas lätt mellan vattningarna.
  • Jordgubbe i ampel – trivs i sol eller halvskugga i mullrik, väldränerad jord. Jorden ska nästan torkas upp innan du vattnar.
  • Skördeklar äggplanta – de lilasvarta auberginefrukterna är redo att plockas när de börjar bli lite mjuka. Trivs i sol med näringsrik och fukthållande jord. Gärna i växthus. Finns i stora och små sorter.
  • Snackpaprika – Vill ha sol och näringsrik jord. Plantera om i stor kruka och vattna jämnt, låt torka ut lätt mellan vattningarna.
  • Skördeklar körsbärstomat – Vill ha det ljust, skyddat och varmt samt väldränerad jord med näring. Fungerar ute, på fönsterbräda och i växthus.
  • Skördeklar gurka – passar perfekt i kruka och trivs i sol samt med näringsrik och fukthållande jord. Ge inte för kväverik gödsel.

Flera av växterna är fleråriga och kan övervintras svalt och ljust om du tar in dessa före frosten. Det gör att du kan skörda från samma planta, år efter år.

Avhärda dina växter innan de planteras ut

Tänk på att många växter som är skördeklara behöver avhärdas innan de trivs ute. Det innebär att du under en veckas tid låter plantorna vänja sig vid uteklimatet, genom att du bär ut dem och låter de stå ute lite längre för varje dag. Efter ungefär en vecka kan du plantera ut din chili, paprika eller körsbärstomat.

Avhärdning kan ge en starkare planta. Om du inte hinner avhärda kan du skydda plantorna mot sol och kyla med en fiberduk.

Fler favoriter att skörda direkt

Det är inte bara frukter och grönsaker som är redo för att skördas direkt, även förodlade kryddväxter och örter är perfekta att fylla ut köksträdgården med. Dessa kan vara allt från timjan och rosmarin till basilika, pepparmynta, oregano och salvia. Plantera, skörda och njut!

Läs mer

Lyckas med grönsaksodlingen >>
Odla i pallkrage >>
Vattna utomhus under vår och sommar >>

Du är här:


Chili
Medlem 30%

Chili

Ø14 cm, Grön

199:-
Läs mer

Chokladmynta

Ø11 cm, Grön

8490
3 för 219:-
Läs mer
Aubergine
Medlem 30%

Aubergine

Ø14 cm, Grön

199:-
Läs mer
Körsbärstomat
Medlem 30%

Körsbärstomat

Ø14 cm, Grön

199:-
Läs mer
Snackpaprika
Medlem 30%

Snackpaprika

Ø14 cm, Grön

199:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen