Så väljer du julgran till hemmet

Silvergran, kungsgran, rödgran eller kanske till och med plastgran - det finns mängder av julgranssorter att välja på och de vi räknat upp är bara några av dem. Följ med in i en värld av julgranar och lär dig mer om vad som skiljer dem åt.

Så väljer du julgran till hemmet

När julen närmar sig är det många som börjar se sig om efter en riktigt snygg julgran. Granen är ofta kronan på verket i julpyntandet. Vissa föredrar en tät kungsgran, medan andra vill ha en väldoftande rödgran. I den här artikeln ska vi kika närmare på de olika alternativ som finns, vad som skiljer dem åt och hur du väljer en julgran som passar just ditt hem. 

Köpa julgran - tänk på det här 

När du ska välja julgran är det första steget vanligen att besluta huruvida du ska ha en plastgran eller en riktig gran. De som väljer plastgran (konstgran) kan till exempel vara allergiker eller personer som vill kunna återanvända julgranen år efter år. Konstgranar har även fördel i att de inte barrar och att de inte behöver vattnas. 

Att välja en äkta julgran handlar vanligen mer om upplevelse och estetik - en riktigt julgran doftar exempelvis gott vilket kan bidra positivt till julstämningen. 

  • Höjd: Det är viktigt att julgranen (inklusive julstjärnan på toppen) får plats att stå raklång i hemmet. Vad har du för takhöjd där granen ska stå? Hur hög är julgranen du funderar på att köpa? Hur mycket extra bygger det på höjden när du placerar toppstjärnan i julgranen? Detta är aspekter som det är viktigt att ta hänsyn till. Du bör ha 20-40 centimeter fritt utrymme ovanför julgranen för att säkerställa att toppstjärnan får plats och att det inte ser trångt ut. 
  • Bredd: Även bredden på granen spelar roll. Brukar ni exempelvis dansa runt granen är det viktigt att ni får plats att göra så. 
  • Upplevelse: Olika grantyper ger olika intryck och känsla i hemmet. Låt oss ta två exempel: Ädelgranen har långa barr som är lite mjukare i karaktären. Den koniska formen ihop med de tåliga grenarna gör att den är lätt att klä snyggt och att den orkar tunga julgransdekorationer. Den traditionella rödgranen har istället lite vassare och kortare gröna barr, men har också täta och tåliga grenar som det är lätt att klä. Den har fördel i att den doftar väldigt gott - för många är doften från rödgran synonym med julen. 
  • Färg: De allra flesta julgranar är gröna, men det finns numera konstgranar i både vitt, rosa och andra färger som kan vara roliga alternativ. Även bland de gröna julgranarna råder det variation. En blågran är exempelvis mer blå i tonen, medan en silvergran har silvrig undersida på sina barr vilket tillför en mer glimrande effekt. 

Dela julinspiration med varandra

Tagga din bild med @plantagensverige på Instagram du också!

 


Julgran med belysning 

Visste du att du kan köpa en julgran med inbyggd belysning? Kanske är du inte typen som tycker att det är roligt att trassla ut julgransbelysningen år efter år, då kan du köpa en konstgran med integrerad belysning, och istället lägga tid och engagemang på att pynta granen vacker med julgranskulor och annat pynt. Du hittar den här typen av granar i utbudet av plastgranar. 

Äkta julgran - olika sorters granar 

Bestämmer du dig för att köpa hem en riktig gran blir nästa val att bestämma dig för sort. Det finns nämligen olika slags granar. 

  • Rödgran - Den traditionella julgranen kallas för rödgran, eller Picea abies som är dess latinska namn. Färgen på de lite kortare och spetsiga barren är klart grön. Den tappar dock barren fortare än kungsgranen och kräver mer vatten. Samtidigt är den en prisvärd och robust julgran som doftar gott av barr och kåda. Juldoften från denna gran är en starkt bidragande faktor till dess enorma popularitet.  
  • Kungsgran - Ett lyxigt alternativ till rödgranen är den ståtliga kungsgranen (Abies nordmanniana), en typ av ädelgran som är både robust och tålig. Den kräver mindre vatten än rödgranen, och håller även kvar barren längre. Doften från den är mer försiktig i framtoningen och påminner om citrus, så är du ute efter just juldoft är rödgran ett bättre alternativ. Men vill du ha en riktig Disneygran är det kungsgranen du ska välja. 
  • Rumsgran - En annan slags gran är rumsgranen (Araucaria heterophylla) som är en populär grönväxt året om, men som framför allt lockar till köp i november och december. Den fungerar som en liten julgran som du kan klä med julpynt och placera på en pall eller ett bord. På Plantagen säljer vi även en lite större variant av denna mini-julgran som kan placeras direkt på golvet. När julen är över kan du plocka ner pyntet och behålla granen som dekorativ växt i hemmet. 

Genom att välja en ekologisk julgran säkerställer du att din julgran är odlad på ett hållbart och klimatsmart vis. Här kan du läsa fler goda skäl till att välja en ekologisk gran, eller varför inte ta en titt på Plantagens 100 procent ekologiska ädelgran

Läs mer 


Teman:

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen