Fänkål – odla din egen

Fänkålen är en växt som används brett och högt i hela världen. Den har odlats sedan minst 2000 år tillbaka och betraktas som en av de äldsta kulturväxterna, om inte för matlagningen så för sina medicinska egenskaper och tillämpningsområden.

Fänkål – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Foeniculum vulgare
Familj: Flockblommiga växter (Apiaceae)

Odlingsråd för hur du odlar fänkål i friland

Att odla upp fänkål i trädgården eller pallkragen är ett roligt projekt som du kan se fram emot, oavsett om du har för syfte att använda din fänkål inom matlagning eller för medicinska ändamål. Det är en ört som kan odlas i växtzon 1 - 5 även om den endast överlever vintrarna i södra Sverige. Där kan den bli upp till två år, eller i bästa fall något äldre. Fänkålen bör inte odlas upp i närheten av tomater, dill eller koriander, och den föredrar en plats med god dränering.

Bäst resultat får du om du förkultiverar din fänkål genom att så upp den inomhus redan från april månad. Då kan du placera ut dina plantor i slutet på maj. Om du istället ska direktså på friland behöver du vänta till dess jorden är riktigt uppvärmd, något som normalt brukar ske i slutet av juni.

Förkultivera

  • Förså din fänkål genom att så upp plantorna inomhus i en näringsfattig såjord. Sätt fröna på ungefär 0,5- 1 cm djup, och låt det vara glest mellan fröna.
  • Täck med ett tunt lager av jord och vattna direkt i såfåran. Ställ därefter dina planteringar ljust, och låt dem stå där under hela grotiden, som är cirka två veckor lång.
  • När du har drivit upp ett par plantor med hjälp av förkultivering så behöver du avhärda plantorna innan du utplanterar dessa. Vänj dem sakta men säkert med sitt nya klimat genom att börja med små stunder utomhus, som du sedan successivt ökar dag för dag. Detta kan du göra under ungefär en veckas tid om du har ett något kyligare klimat.
  • Använd dig av mullrik jord eller humusrik trädgårdsjord med ett PH-värde över 6 när du ska plantera ut din fänkål. Före sådd kan det också vara bra att förbereda jorden med organisk gödsel i någon form. Exempelvis benmjöl eller hornmjöl, stallgödsel eller kompostjord.

Placera ut fänkålsplantorna

  • Placera ut dina plantor när jorden är minst 10 C° varm, och då gärna på en skyddad och varm plats i trädgården där den även har skydd från vinden. Ge plantorna ett avstånd på cirka 15-30 cm mellan varandra, och se till att du även har ett radavstånd på cirka 40-50 cm.
  • Se till att du är försiktig med plantornas rötter vid utplanteringen. Det förekommer risk för en alltför tidig blomning om rötterna skulle råka skadas.
  • När du har satt ner plantorna så fyller du upp med jord, som du även kupar upp lite runt bladbasen. Vattna riktigt direkt efter planteringen.

Gallring, vattning och gödning

  • Se till att du både gallrar och vattnar din fänkål regelbundet under sin tillväxtperiod, och försök hålla sniglar borta från plantorna så gott det går.
  • Om du har grundgödslad jord så behöver du endast fortsätta att gödsla måttligt under resten av säsongen. Det kan vara bra att luckra jorden med jämna mellanrum.
  • Skär ner plantan inför vintern och täck gärna med halm, om du har för avsikt att försöka få plantan att klara av övervintringen.

När är det dags att skörda?

Fänkålen tar ungefär 2 månader på sig för att utveckla sina blad och 4-5 månader för sina frön. Du kan därför räkna med att börja kunna skörda dina blad under högsommaren, och fröna från augusti fram till september. Detta är då förutsatt att du har förkultiverat dina plantor med en groningstid om ungefär 2 veckor.

Användningsområden fänkål

Det mest fascinerande med fänkålen är att nästan hela plantan kan användas på ett eller annat sätt. I första hand är det kanske inom matlagning som man nyttjar frön, blad och stjälkar, men även inom det medicinska området så nyttjar man fänkål i ett flertal olika hälsofrämjande och symptombehandlande avseenden.

Fänkål inom matlagning

Inom matlagningen använder man sig av nästintill hela plantan. Fänkålsfrön är vanligen använda inom såstillagning, till fiskrätter och även som brödkrydda – då tillsammans med anis. De kan användas både stötta, hela och malda. Den färska växten används bland annat till sallad och kan även griljeras i ugnen. Då är det bladen och stjälkarna, i första hand de tjockare delarna nederst på plantan, som används. Vid tillagning försvinner den lakritsliknande doften.

Fänkål inom det medicinska

Förutom alla symptombehandlande och hälsofrämjande egenskaper används fänkål även mot småbarnskolik, tillsammans med kamomill. Det finns dessutom forskning som har visat på att fänkålen har kramplösande egenskaper på glatt muskulatur, särskilt i luftrör och i tarmar.

Som att inte allt detta skulle vara tillräckligt så kan denna planta stoltsera med ännu fler positiva egenskaper. Den verkar slemlösande, ökar flimmerhårens rörelse i luftrören, används vid bihåleinflammationer, snuva och andningssvårigheter vid förkylning. Därtill så används fänkål inom folkmedicin för att:

  • Lindra och bota hosta
  • Verka kramplösande
  • Öka på aptiten
  • Underlätta matsmältningen
  • Öka mjölkproduktionen för ammande mammor

Fänkålens historia

Denna fantastiska mirakelväxt ska härstamma från södra Europa, särskilt runt medelhavet, samt från sydvästra Asien. I början var det kineserna som började odla upp fänkål, men de följdes snart av indierna, egyptierna, araberna och på sikt fick växten spridning i nästan hela världen. Även i Sverige odlar vi idag fänkål på flera håll.

I Egypten har man hittat papyrusrullar där man har noterat ner fänkålens alla medicinska egenskaper på, gömda i egyptiska gravkammare. Oljan som man kan utvinna ur fänkålen har använts för såväl ögonsköljning som bröstdroppar, mot väderspänningar och för laxerande ändamål. I äldre svenska böcker om örter beskrivs fänkålen även rensa bröstet, läka hosta och lungsot, stärka hjärna och hjärta samt öppna en förstorad lever.

Enligt engelsk folktro så ska ett knippe fänkål ovanför ytterdörren även skrämma bort troll.

Fänkålsfakta - snabba punkter

  • Fänkålen kan bli upp till 1,5-2,5 meter hög.
  • Har en lakritsliknande doft.
  • Får gula blommor som växer i flock.
  • Har odlats i minst 2000 år.
  • Används inom folkmedicinen.
  • Har många hälsofrämjande egenskaper.

Lär dig mer

Kolla in våra råd för en lyckad kryddodling >>
Lyckas med din vårsådd >>
Guide till rätt gödsel för dina växter >>
Odla egna grönsaker - tips för att lyckas >>

Du är här:


Ört- och grönsaksjord KRAV

40 L

119:-
4 för 399:-
Läs mer

Vattenkanna galvaniserad

5 L, Grå

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen