Att odla i klimatförändringarnas tid

Torkor, skyfall, utrotningshotade insekter och utarmade jordar. Klimatförändringarna påverkar vår odling på många sätt ¬– även den som sker hemma i våra egna trädgårdar. Men vad kan vi då göra? Här går vi in på hur vi till viss del kan mildra effekterna i det lilla.

Att odla i klimatförändringarnas tid

Att klimatförändringarna är här råder det ingen tvekan om, vi kan redan nu se så pass svåra torkor i Europa att skördar går förlorade och i den andra vågskålen skyfall som orsakar allvarliga översvämningar. Här i norden märker vi bland annat av allt hetare somrar och mer opålitliga vintrar, där temperaturen svänger på ett helt annat sätt än tidigare vilket förstås påverkar, växter, djur och insekter.

Torkor

Allt fler torkor innebär att vi måste kunna hushålla med vatten. Genom att täckodla kan vi minska vattningen med omkring 70 %. Metoden ökar också mikrolivet och antalet daggmaskar i jorden vilket bidrar till att vatten, syre och näring hålls kvar på ett bättre sätt. Jorden blir helt enkelt mer motståndskraftig om vi odlar ekologiskt och tillför organiskt material som djurgödsel, kompost och bokashi, det innehåller all näring jorden behöver och gynnar dessutom mikroliv och insekter. 

Läs också
Täckodling – latmansmetod som ger nytt liv till jorden

Skyfall

Allt fler skyfall innebär att jorden, och näringen i den, kan svepas bort och hamna i sjöar och vattendrag där den bidrar till övergödning samtidigt som den kvarvarande jorden blir urlakad på näringsämnen. Här är det svårt att helt skydda sig, men täckodling har också här en effekt då en frisk jord håller samman bättre och håller kvar mer regnvatten än en jord utan mikroliv. En bra jordstruktur gör också att jorden kan hantera vattenmängden på ett bättre sätt. God dränering på utsatta platser kan också hjälpa.

Utarmade jordar

Runtom i världen blir alltfler jordar utarmade på näringsämnen, det beror bland annat på att många storjordbruk använder för mycket konstgödsel och för lite organiskt material. Det leder till att mull, mikroliv och maskar minskar vilket ger sämre jord. I de egna landen och rabatterna kan vi motverka detta genom att odla ekologiskt, undvika gifter och regelbundet tillföra kompost, bokashi och naturgödsel, då får vi en jord i balans som inte bara lever utan också levererar goda och friska skördar.

Läs också
Jordförbättra hård lera och näringsfattig sandjord

Minskat antal insekter

Klimatförändringar, insektsgifter, jordbruk utan mångfald samt utebelysning är några av orsakerna till att insekterna i världen kraftigt minskar. Enligt forskningsrapporter tros insekterna i stort vara utdöda inom cirka hundra år om inget görs. Det skulle även innebära slutet för våra ekosystem och för oss då insekterna inte bara pollinerar en stor del av vår mat utan också bidrar till nedbrytning samt ingår i många näringskedjor.

Läs också
Våra vanligaste pollinerare

Här kan vi som tur är göra en del för att förbättra situationen. Många insekter rör sig nämligen bara några meter under sin livstid så vad vi gör i våra trädgårdar är betydelsefullt. Genom att mångfaldsodla, helt enkelt odla många olika sorters blommor till insekterna gör vi nytta, se också till att aldrig använda insektgifter och släck utebelysningen, miljarder insekter dör nämligen varje år då de cirklar kring utelampor. Orsaken är att de navigerar efter stjärnorna och månen och tar fel.

Läs också
Hjälp pollinerarna i trädgården och få större skörd

Opålitliga vintrar 

Vintrarna har under de senaste åren blivit mer svajiga när det gäller temperaturen, å ena sidan är de mildare, men emellanåt kan de bli riktigt kalla. Det innebär att de sådder vi tidigare kunde göra sent på hösten, de som krävde en jämnt kall vinter för att sedan gro på våren, inte alltid lyckas. En planta kan till exempel börja gro för tidigt för att sedan frysa ihjäl vid en tillfällig köldknäpp. Att förodla inomhus till exempel ha sådderna i kylskåp är ett sätt att försöka parera detta. 

De opålitliga vintrarna påverkar också insekter och pollinerare som kan vakna upp alldeles för tidigt, då det ännu inte slagit ut några blommor. Här kan vi försöka hjälpa till genom att se till att det finns tidiga vårblommor åt dem, till exempel genom att sätta höstlök som blommar tidligt på våren.

Samtidigt som väderomslagen är negativa i de flesta avseenden så kan de också innebära vissa nya möjligheter när det gäller växter, exempelvis kan vi prova på att odla sådant som inte riktigt passar i vår odlingszon och normalt inte kan övervintra.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Täckbark

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Kompost Urban Garden

15 L, Grå

529:-
Läs mer
Insektshotell
Sänkt pris

Insektshotell

Höjd 30 cm, Trä

4990 189:-
Läs mer

Blomsterblandning ängsblommor

15 kvm, Flerfärgad

119:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen