Silverkalla – fakta och skötselråd

Silverkalla är den perfekta växten om du vill inreda grönt i skuggiga hörn och mörka rum, exempelvis i badrummet. Växten är en av de minst ljuskrävande växterna vi har, och det senaste året har efterfrågan på silverkalla varit enorm!

Silverkalla – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Aglaonema
Familj: Kallaväxter (Araceae)

Silverkalla härstammar ursprungligen från Filippinerna där den både växer vilt och odlas som krukväxt. Växten innehåller ämnen som kan svida i munnen och ge magproblem, placera därför växten på långt avstånd från små barn och fyrbenta vänner.

Silverkalla klarar sig där andra växter ger upp 

Silverkalla skiljer sig från många andra krukväxter genom att den inte tål så mycket sol. Den behöver därmed stå på en plats som är skuggig eller mörk för att bli sitt vackraste jag med frodiga gröna blad. 

Silverkallan kan bli upptill 50 cm hög. Vissa sorters silverkalla tål solen bättre, men en huvudregel är att den bör stå i skuggan. Med tanke på att silverkallan inte kräver så mycket sol behöver den heller inte så mycket vatten. Det är med andra ord en växt för den som vill ha fina gröna växter utan att behöva lägga ner så mycket tid på att sköta o dem. 

Tips och skötselråd för silverkalla

 • Jord
  Silverkallan trivs bäst planterad i en kombination av mullrik, porös och kalkfattig jord. Växten kan enkelt delas på och planteras om. Vill du dela på din silverkalla bör du dela den ovanifrån och ner för att bevara rötterna på bästa möjliga sätt.
 • Vattning
  Silverkallan behöver inte särskilt mycket vatten, men den håller sig finast om du vattnar den regelbundet. et är viktigt att jorden hålls jämnt fuktig, se därför till att vattna silverkallan lite extra under sommarhalvåret. 
 • Temperatur och luftfuktighet 
  Silverkalla trivs i värme och hög luftfuktighet, men vanlig rumstemperatur funkar fint. Håll växten borta från drag. Blir silverkallan utsatt för temperaturer under 15 grader kan den få frostskador, så packa in växten ordentligt om det är kallt ute när du köper den. 
 • Näring
  Det rekommenderas att ge silverkallan flytande växtnäring regelbundet från april till september. På vintern har den mindre behov av näring.
 • Omplantering
  Silverkalla växer sakta, så den behöver inte planteras om särskilt ofta. Växten trivs med lite plats, det är först när bladverket har växt betydligt märkbart som den behöver planteras om.
 • Blomning
  Silverkallan har inte lätt för att blomma, men det är egentligen bara en fördel. Silverkallans blommor efterföljs nämligen av giftiga, röda bär. Vår rekommendation är att ta bort eventuella blommor som kan dyka upp, och i stället njuta av dess vackra gröna blad.  

Köp silverkalla hos Plantagen 

Det har varit svårt att få tag på silverkalla under en längre tid, men från januari 2023 kan du äntligen köpa ett urval av olika sorters silverkalla i våra butiker. Flera varianter kommer under året! 

Se våra olika sorters silverkalla


En växt du kan ha i badrummet 

Silverkalla föredrar inomhusklimat och växer vilt i fuktiga och varma miljöer. Det passar därmed bra att placera silverkallan i badrummet, eftersom den behöver relativt lite ljus men trivs bra i värme med hög luftfuktighet.

Ta skott och sticklingar av silverkalla 

Har du turen att äga en silverkalla kan du enkelt dela upp den för att få flera silverkallor, det gör du genom att ta skott och sticklingar från den.  
 
Lyft ur silverkallan ur krukan och leta efter ett sidoskott med rötter. Separera försiktigt sidoskottet från moderplantan och se till att du får med skottets rötter. Plantera skottet i en kruka i lagom storlek tillsammans med ny och fräsch jord, vips så har du en ny liten silverkalla.

Fakta om silverkalla 

 • När silverkallan blommar får den röda bär som är giftiga.  
 • Silverkalla blommar sällan inomhus som krukväxt. 
 • Växten tål inte temperaturer under 15°C. 


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktus och Philodendron i synnerhet. 
 

Andra växter som kräver mindre ljus

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen