Fyra grönsaker du tjänar på att odla hemma

Att det är roligt att odla - och att egenodlade grönsaker smakar fantastiskt - vet vi, men med skenande grönsakspriser i matbutikerna finns det ytterligare en god anledning att sätta spaden i jorden. Här presenterar vi fyra grönsaker du tjänar på att odla själv.

Fyra grönsaker du tjänar på att odla hemma

Världsekonomin gungar och de senaste åren har kriser som pandemi, krig, klimatförändringar och höga elpriser pressat upp priserna i matbutiken. Som tur är kan vi odla de bästa grönsakerna hemma – miljövänligt och smart på samma gång! 

Ett tips är att odla det du verkligen använder och bruka odlingsytan väl. Kanske kan potatis, som är förhållandevis billigt i butiken, få ge plats åt dyrare grödor som tomater? En 800 kvadratmeter stor trädgård kan mer eller mindre försörja en tvåbarnsfamilj med grönsaker under ett helt år, men även om du odlar på en mindre yta så kan du tjäna in en hel del.  

1) Tomater

Tomaterna är ofta dyra – ändå är de mycket enkla att odla själv. En välmående tomatplanta ger i genomsnitt ett kilo tomater. Det innebär att en tvåbarnsfamilj utan problem skulle kunna klara sig hela året på omkring fyrtio plantor. Då räcker det till att frysa in till grytor, lasagne och allt annat gott du kan göra med tomat. Det finns tre grupper av tomater, högväxta tomater, busktomater och ampeltomater. Busktomater kan odlas inomhus året runt med växtlampa för att ge ständig tillgång. 

Piennolo är underbara italienska tomater som går att lagra under vinterhalvåret, de kan ibland kosta flera hundra kronor kilot så kan du odla dem själv finns mycket att vinna. 

 

2) Chili och paprika

Även om vi kanske inte använder så stora mängder av paprika och chili är de väldigt kostsamma att köpa. Att odla chili är en rolig hobby och som hemmaodlare får du möjlighet att odla mängder med spännande sorter du aldrig annars skulle kunna hitta. Det finns milda, söta sorter, men även superstarka varianter som Trinidad Scorpio (världens starkaste chili).

Chili har lång utvecklingstid och bör sås redan tidigt på året för skörd samma år. Det behövs en växtlampa till den tidiga sådden, men det är en god investering för all framtida odling. Plantorna kan övervintras inomhus, de ger då tidig skörd året därpå och har du tur lever plantorna i flera år. Det är lätt att bli självförsörjande på chili då plantorna ger stor skörd och det sällan behövs mer än en eller ett par stycken per maträtt.  

 

3) Gurka

Gurka har varierat i pris under många år, ibland är den billig, andra gånger nästan dubbelt så dyr. Efter tomat är den vår mest älskade grönsak. De flesta sorter trivs i växthus, men det finns även frilandsgurkor att odla utomhus, ampelgurkor och självbefruktande sorter som passar för inomhusodling. Odlar du inomhus kan du odla året om du har växtbelysning.  

Om gurkan får rätt förutsättningar kan den leverera upp till 40–50 gurkor per planta. 

Den närbesläktade squashen ger också jätteskördar och är bra som utfyllnad i många rätter, till exempel i lasagne och köttfärssås. Olika former av vintersquash kan lagras länge. 

 

4) Sallat

Sallat är lätt att odla själv både inomhus i kruka och utomhus. För att ha ständig tillgång kan du förgro plantor löpande och sätta ut i landen där du har skördat. Spenat är ett annat alternativ som också kan frysas.

Du kan tjäna mycket på att odla sallat och bladgrönt i olika former, till exempel den ofta dyra rucolan. Så gärna vintersallat för att förlänga säsongen. 
Fröpåsarna innehåller i regel många fröer och räcker länge.  

Det finns många andra grönsaker som också kan rädda hushållskassan, till exempel vitlök, men även bär som jordgubbar, hallon och olika sorters fruktträd. Men oavsett vad du väljer att odla kommer det sätta guldkant på tillvaron. 


SKRIVET AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Flera tips och råd

Du är här:


Frilandsgurka 'Tanja'

Flerfärgad

4990
5 för 4
Läs mer

Tomat 'Tigerella'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Rucola / Senapskål

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Vintersallat/Mâchesallat 'Vit'

Flerfärgad

2990
5 för 4
Läs mer

Körsbärstomat 'Supersweet 100'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer
Chilipeppar 'Cayenne long slim'
40%

Chilipeppar 'Cayenne long slim'

3594 5990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen