Tre systrar – maxa din skörd av bönor, squash och majs i smart samodling

Att samodla grönsaker är ett fint sätt att spara utrymme, men framför allt kan växter med olika egenskaper dra nytta av varandra – det gäller inte minst klätterbönor, squash och majs.

Tre systrar – maxa din skörd av bönor, squash och majs i smart samodling

Det finns mycket att vinna på att samodla majs, squash och bönor. Squashen täcker med sina stora blad marken och hindrar ogräs att etablera sig, bönorna binder i sin tur kväve i jorden vilket ger näring till de andra, och majsen fungerar som stöd åt bönorna när de slingrar sig uppåt.

Redan Inkafolket i Nordamerika odlade dessa grönsaker tillsammans och kallade dem för de tre systrarna. Här berättar vi mer om deras odlingsteknik.

Så här odlar du enligt tre systrar

Squash, majs och bönor växer snabbt. Det brukar på de flesta ställen vara lagom att förså dem i maj för att kunna plantera ut dem när risken för frost är över.

Systrarna trivs bäst i näringsrik jord och på en solig, varm plats. Täck gärna med fiberduk i ett par veckor så hinner de vänja sig vid utelivet lite mjukt.

Majs

Majs bör planteras i rutor för att pollineras väl av vinden. Om du bor i varmare zoner kan du direktså några frön på små kullar (30 cm breda och 5 cm höga), men bor du kallare är det bäst att driva upp småplantor inomhus.

Plantorna bör försås i djupa krukor och inte sås för tidigt då majs ogillar att stå kvar i krukorna för länge.

Välj ut en högväxande sort som växer snabbt och plantera inga andra majssorter i närheten, det kan ställa till det vid pollineringen. Om rötterna tittar upp vid rotstammen så kan du täcka dem med jord, annars finns det risk att de stannar i växten.

Tips: Det går att ersätta majsen med solrosor, som ger mat åt hungriga småfåglar på hösten.

Klätterbönor

Klätterbönor sås i en krans kring majsen på kullarna. Bönor kan försås, men kan också direktsås när du planterar ut majsen och squashen, de trivs först när jorden blivit riktigt varm. Det går att så bönorna något senare än de andra systrarna, då får majsen ett försprång och blir ett bättre stöd åt bönorna.

Växer bönorna för snabbt kan du ge dem tillfälliga stödpinnar tills majsen kommit ifatt.

Skörda bönorna regelbundet, så fort de är klara, så sätter växten nya blommor som ger fler baljor.

Squash

Squash sås mellan de små kullarna med majs och bönor med ett mellanrum på cirka en meter. Inkafolket använde troligen mest vintersquash till samplanteringen, men det går att använda vilken squash som helst.

Squash växer fort, därför är det ingen mening att förodla den alltför tidigt, på de flesta ställen räcker det om du börjar i maj eller direktsår den på friland. Se till att plantorna får mycket näring och ljus så blir de knubbiga och fina.

När squashen växt sig stor kan du ta bort en del döda blad, och blad vid markytan, det gör det mer luftigt och ger mer plats för frukterna. Squash är en törstig planta och behöver vattnas regelbundet, den älskar även näring och trots att bönorna ger kväve till jorden kan de och planteringen behöva gödslas ett par gånger under sommaren.

Läs mer

 

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen