Juni – låt dig hänföras av trädgården

Bege dig ut i trädgården och låt dig hänföras av allt det gröna, fågelsång och härliga dofter från blommor, jord och blad. Låt grillen gå på högtryck och bo in dig med blommor och växter på din altan och balkong. Njut av ljusa sommarkvällar och se dina odlingar växa till.

Juni – låt dig hänföras av trädgården

I denna ljuva sommartid

Blommor i utekruka pryder hemmet

Pryd ditt hem, altan, balkong och trädgård med växter inför sommarens fester. Sommardahlia, pelargon, petunia och lavendel trivs alla i flödande sol på terrass och balkong. Har du ett halvskuggigt läge är trädgårdshortensia, snöflinga, murgröna, rosenlisa och fuchsia bra val. Blanda gärna in perenner och kryddor som rosmarin, mynta, timjan, funkia, nejlika, gräs och näva i dina planteringar. 

Skapa en känsla av sommar även inomhus

Inne kan du försköna hemmet med härliga brudorkidéer, placera dem i norr eller österfönster eller en bit in i rummet så skyddas de mot den starka solen. Tillsammans med inplockade grenar och blommor i vaser och glas får du hemmet att blomma hela sommaren.

Vad kan man plantera i juni?

Nu finns ett stort och härligt utbud av perenner. När du anlägger en rabatt är det lättare att se resultatet om du först ställer ut alla växter på jorden, då kan du enkelt flytta och ändra innan du gräver ner växterna. Du får en mer harmonisk rabatt om du sätter perennerna i grupper om 5-7 stycken och blandar upp med lite buskar och träd. Perenner är även fina att plantera i kruka över sommaren. Ormbunkar och funkior ger skön grönska med sin stora bladmassa i skuggiga lägen. Kärleksört, taklök och andra sedumväxter trivs i soliga lägen och tål torka bra. Under juni blommar de fantastiska pionerna, även dessa kan du plantera i en kruka för att njuta av på balkong och terrass.

Grässkötsel

Gräsmattan har nu satt igång att växa ordentligt, klipp den ofta och låt gärna gräsklippet ligga kvar. Då återgår näringen till gräset. Får du mycket gräsklipp kan det med fördel användas runt buskar, bärbuskar och fruktträd. Det fungerar då som ett täckmaterial som håller fukten i jorden samtidigt som växten med tiden kan tillgodogöra sig näringen från det avklippta gräset. 

Nöje och småpyssel i trädgården

Nu börjar även rabatterna fyllas av grönska när perenner och buskar vuxit upp lite mer från vinterns vila. Kanske ser du några hål som behöver fyllas, passa på att plantera så du kan njuta och slappna av under sommar och semester. Ge gärna rabatten en extra gödselgiva om du missat det i maj.

Vattna i dina planteringar på morgon eller sen kväll om vädret är varmt och soligt. På så vis kan växterna bäst ta till vara på fukten och risken för svampangrepp minskar, särskilt vid vattning på morgonen. 

Små flygande medhjälpare

Fåglar och insekter i trädgården hjälper till att hålla dina växter friska. Fåglar sätter i sig mängder av insekter, flitiga bin och humlor förbättrar skörden av frukt och bär. Andra nyttiga insekter är stinksländor, blomflugor, parasitsteklar och nyckelpigor. Trädgård med variation och ett visst mått av lite äldre träd eller buskar ökar djurens trivsel. En mångfald av träd, buskar, klätterväxter och örter som vävs samman till omväxlande miljöer ger våra flygande vänner föda och skydd.

Vill du veta mer om trädgård och blommor?

Läs mer om hur du lyckas med dina sommarblommor >>
Så lyckas du med perenner och pioner >>
Gräsmatta - gödsel, skötsel och mossa >>
Så här anlägger du en gräsmatta >>Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen