Gröna växter med färgstarka blad, retroväxter och blommande växter ligger högst upp på listan av årets favoriter. Allra helst ska växterna vara lättskötta, och vi vill gärna kunna ta sticklingar från dem. Lyckligtvis finns det många sådana växter att välja mellan.

Trendiga växter 2023

Växtintresset är stort i Sverige, hela 47 procent* av oss ser inneväxter som en viktig inredningsdetalj. Men det är inte bara utseendet som spelar roll när det kommer till växter, många ser också till aspekter som miljö och hållbarhet. Av den anledningen blir vi ständigt bättre på att ta hand om våra växter – och på att rädda växter som har det kämpigt.

1. Grönt och färgstarkt går hand i hand

De senaste åren har grönväxterna haft en överlägsen förstaplats på topplistan av våra mest trendiga växter. Och ofta med inslag av spännande mönster och färger på bladen, för grönväxter är nämligen inte alltid bara gröna.

Topp 5 färgstarka och mönstrade grönväxter
     

Alokasia
Med sina otaliga varianter av dekorativa bladnerver ligger Alokasia högt på listan för oss som älskar växter med mönstrade blad. I år kommer det att dyka upp ännu fler spännande varianter i våra butiker.
Se våra Alokasia

 

Filodendron
Filodendron är trendig, både med och utan variegering. Håll utkik efter årets färgstarka nyheter ‘Prince of Orange’ och ‘Red sun’, samt den magiskt vackra ‘White Wizard’ med kritvit variegering.
Se våra Filodendron

 

Kalathea
Med blad som sträcker sig efter solen under dagen och stänger sig om natten, väcker Kalathea liv i hemmets inredning. Och det kommer fler nyheter till butiken 2023.
Se våra Kalathea

 

Begonia
Det finns en Begonia för alla. De senaste åren har många fastnat för de prickiga varianterna 'Maculata' och 'Hotspot', och nu klättrar flera varianter av Begonia Rex (Kungsbegonia) uppåt på trendskalan.
Se våra Begonia

 

Kroton
Med sina flerfärgade blad är Kroton verkligen en unik färgfest. Denna växt är väl värd att kolla in om du vill skapa ett riktigt blickfång i hemmet.
Se våra Kroton

 

2. De blommande växterna slår tillbaka

Intresset för blommande växter har ökat markant de senaste åren. Ett tips för att få till ett mer livligt intryck i hemmet är att blanda både gröna, färgstarka och blommande växter.

Topp 5 blommande växter
     

Hibiskus
Stora, praktfulla och färgstarka blommor är kännetecken för Hibiskus. Denna växt är både lättskött och hållbar – och dessutom ganska enkel att ta sticklingar av.
Se våra Hibiskus

 

Juvelblomma
Med sin tropiska look och lättskötta blommor har juvelblomma snabbt blivit en favorit. Lättskött är den också! Kolla även in Neoregelia, dess coola släkting med färgskiftande blad.
Se våra juvelblommor

 

Orkidé
Ja, du läste rätt. Orkidén är trendig igen, åtminstone om du avlägsnar barken, sköljer av rötterna och sätter den i en glasvas med vatten. Se bara till att endast rötterna står i vatten.
Se våra orkideer

 

Pussmun
Pussmun (Nematanthus gregarius) är en robust växt för dig som inte vill behöva vattna så ofta. Växten får klungor av gulorangea till rödorangea blommor i det blanka, suckulenta bladverket.
Kolla in pussmunnen

 

Bägarranka (Mandevilla)
Vi nämner bägarrankan här, även om vi är vana vid att se den utomhus i full blomning om sommaren. För att blomstra inomhus behöver bägarrankan ha mycket sol, ställ den på en plats där den får sola sig.
Se våra bägarrankor

 

3. Lättskötta växter är i ropet

Växter som klarar sig mer eller mindre själva är aldrig fel, oavsett om du är nybörjade eller har lång erfarenhet av växter. Lättskötta växters popularitet ökar ständigt och toppar listorna över svenskarnas mest eftertraktade växter – 62 procent* av oss är intresserade av lättskötta växter.

Topp 5 lättskötta växter
     

Silverkalla (Aglaonema)
Silverkalla passar perfekt i skuggiga lägen, som i badrummet. Efterfrågan på silverkalla har exploderat, men det har varit svårt att få tag i dem. Nu får vi äntligen in fler varianter till butikerna.
Se våra silverkallor

 

Fiskstjärtspalm (Caryota mitis)
Fiskstjärtspalmen är en spännande palm som är enkel att ha att göra med – perfekt för dig som vill ha en grönskande och tropisk atmosfär i hemmet utan att behöva anstränga dig för mycket.
Kolla in fiskstjärtspalmen

 

Kalanchoe (våreld)
Den klassiska kalanchoen finns i många färger och kräver inte mycket. Dessutom kan de stå utomhus om sommaren. Kolla gärna in andra sorters Kalanchoe, som 'Surprising Desert' och 'Aurora Borealis'.
Se våra våreld

 

Svärmorstunga
Svärmorstunga är en robust och lättskött växt. Om du tröttnat på den klassiska varianten kan du spana in andra sorters Sansevieria, som den ståtliga bajonettliljan.
Se våra svärmorstungor

 

Senecio
I Sverige kallar vi Senecio rowleyanus "ärtor på en tråd" – en ganska precis beskrivning av vad det är! Kolla även in Senecio peregrinus med delfinliknande blad. Båda är lättskötta så länge de får en halvskuggig placering.

 

4. Retroväxternas comeback

I takt med att de lättskötta växterna ökat i popularitet gör retroväxterna comeback och ökar i trend. Växttrender är som de flesta trender, de går i cykler. Nu vill vi se mer av storfavoriterna från 70- och 80-talet. Många av dessa passar bra i det nordiska klimatet, de tål mycket och är lätta att sköta om – exakt som vi vill ha det.

Topp 5 retroväxter
     

Gullranka
Klassikern gullranka ger dig mycket grönska för en liten insats. Växtens rankor växer sig imponerande långa, och den är vacker både som hängande och klättrande växt.
Se våra gullrankor

 

Porslinsblomma (Hoya)
Klängväxten porslinsblomma är en tidlös klassiker från 80-talet som i regel är uppbunden på båge eller pyramid. Växten är lättskött, och får den tillräckligt med ljus kan den få söta, porslinsliknande blommor.
Se våra porslinsblommor

 

Fönsterfikus
Fönsterfikus är retrofavoriten som tål att glömmas bort. Välj mellan flera olika varianter, från den klassiska, djupt gröna till de variegerade varianterna med inslag av cremevit eller rosa.
Se våra fönsterfikusar

 

Prickblad (Dieffenbachia)
70-talsfavoriten prickblad är tillbaka för att stanna, med sina stora blad och stiliga bladteckningar i gröna och vita nyanser. Växten är lättskött, precis som vi vill ha det.
Se våra prickblad

 

Ampellilja
Sist, men inte minst, har vi ampelliljan – en riktig tuffing till växt, som inte ger upp om du glömmer att sköta om den en stund. Den är snabbväxande och kan börja blomma om den trivs bra.
Se våra ampelliljor

 

5. Sticklingar och skott är hetare än någonsin

Populariteten för att ta sticklingar och skott har vuxit kraftigt i takt med att miljö- och hållbarhetsfokuset har ökat. Trenden växer även i år. 49 procent* av svenskarna uppger att de tar sticklingar. Speciellt stark är sticklingtrenden bland barnfamiljer – hela 64 procent* av de som odlar med sina barn tar sticklingar.

Topp 5 växter att ta sticklingar av
    

Palettblad (Coleus)
Om du aldrig har tagit en stickling förut är palettblad en fantastisk växt att börja med. Växten finns i många varianter och har varit trendig i flera år nu.
Så tar du sticklingar av palettblad

 

Gullranka
En av årets retrofavoriter, gullranka, är även en riktigt bra växt att ta sticklingar från. Växten formar sig som du vill och kan gå i arv i generationer.
Så tar du sticklingar av gullranka

 

Elefantöra
Elefantöra är växten för dig med dåligt tålamod. Elefantöra växer fort och producerar mängder av sidoskott som du enkelt kan plocka ur och plantera i egna krukor – enklare blir det inte!
Så tar du sticklingar av elefantöra

 

Monstera
Efter många år i trendtoppen är Monstera fortfarande en favorit. Du kan ta sticklingar från Monsteran antingen genom att skära av stjälkar och sätta i vatten, eller plantera direkt i en ny kruka med jord.
Så tar du sticklingar av Monstera

 

Zebrablad (Tradescantia)
Denna spännande växt är enkel att ta toppsticklingar av, du väljer själv om du vill sätta dem i vatten och se rötterna växa – eller om du vill sätta dem direkt ner i jorden.
Så tar du toppsticklingar

   

Växtåret 2023 bjuder helt enkelt på det mesta – grönt och färgstarkt, ett kärt återseende med flera retrofavoriter och många nya och spännande varianter.

Hitta din favorit bland våra trendigaste växter

*Siffrorna är hämtade från Plantagens årliga rapport om växttrender (pdf). Rapporten är baserad på en förundersökning med ett nationellt, representativt urval med 1060 respondenter i Sverige, samt en rad intervjuer med experter inom växter, trender och inredningsdesign och forskare inom natur och miljö.



Forellbegonia

Höjd 25 cm, Grön

149:-
Läs mer

Prickblad 'Tropic Snow'

Höjd 100 cm, Grön

799:-
Läs mer

Gullranka

Höjd 20 cm, Grön

9990
Läs mer

Fönsterfikus 'Tineke'

Höjd 30 cm, Grön

9990
Läs mer

Påfågelsblad

Höjd 30 cm, Grön

9990
Läs mer

Kroton 'Iceton'

Höjd 60 cm, Grön

379:-
Läs mer

Fiskstjärtspalm

Höjd 90 cm, Grön

799:-
Läs mer

Pussmun

Höjd 15 cm, Flerfärgad

9990
Läs mer

Silverkalla 'Key Lime'

Höjd 70 cm, Grön

699:-
Läs mer

Alokasia 'Silver Dragon'

Höjd 30 cm, Grön

129:-
Läs mer

Silverkalla 'White Lime'

Höjd 40 cm, Grön

399:-
Läs mer

Juvelblomma

Höjd 40 cm, Flerfärgad

199:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen